Volledig scherm
Netty Baan-Clemens © Mechteld Jansen

'Er is te veel nood, maar we doen wat we kunnen'; Netty Baan-Clemens werkt voor Mercy Ships

VIDEOVLISSINGEN - Netty Baan-Clemens is sinds maart 2017 directeur van Mercy Ships Holland, een organisatie die vanuit een ziekenhuisschip gratis medische hulp verleent in Afrika.

In de PZC van zaterdag een portret van de Vlissingse, die als motto heeft: wees niet steeds bezig met wat je kunt krijgen, maar vooral met wat je kunt geven. Elke dag reist ze in alle vroegte, voor de file uit, vanuit haar woonplaats naar het hoofdkantoor van Mercy Ships Holland in Rotterdam. ,,Onze chirurgen maken vaak het verschil tussen leven en dood", zegt ze. ,,Een eenvoudige ingreep als het weghalen van een goedaardige tumor. Benen die weer recht gemaakt worden. Een open gehemelte dat gedicht wordt. Dat soort dingen doen onze artsen. Ons schip is het zoveelste in een rij schepen die verbouwd zijn tot varend ziekenhuis met operatiekamers en alles. Als we ergens aanleggen, is het al bekend dat we aankomen. Voorbereidingsteams hebben al een screening onder patiënten gedaan. We kunnen per seizoen zo’n drieduizend operaties doen. Dit betekent dat we helaas sommige mensen niet kunnen helpen. Er is te veel nood, maar we doen wat we kunnen." 

Gereformeerde Gemeente

Netty Baan-Clemens werd in 1968 geboren in het Gelderse Elst. Sinds een paar jaar woont het gezin in Vlissingen, waar haar echtgenoot Gert Jan Baan, een geboren Middelburger, dominee is van de Gereformeerde Gemeente. Met hem kreeg zij drie zonen en een dochter. Netty Baan combineerde het moederschap met onder meer lesgeven en ontwikkelingswerk en behaalde twee bachelors (Engels, theologie) en een master (psychologie).

Netty Baan is lid van de Gereformeerde Gemeente, waarbinnen de vrouw over het algemeen toch vooral een rol als spil van het gezin toegedacht wordt. Over haar  carrière buitenshuis zegt zij: ,,Ik dien mijn gezin, dat staat voorop. Maar in groter verband dien ik met mijn werk de mensheid, geheel in overeenstemming met mijn gereformeerde achtergrond. Onbaatzuchtig investeren in anderen. Dat geeft enorm voldoening. Bovendien, hoe je het wendt of keert, iedereen beweegt mee met maatschappelijke ontwikkelingen. Ook de gereformeerde gezindte. Vrouwen hebben een opleiding, ze zoeken een passende plek voor zichzelf, ze krijgen daar behoefte aan. Vroeger werkten er nauwelijks vrouwen binnen onze gezindte. Nu zijn er gereformeerde zakenclubs waar vrouwen met elkaar in gesprek gaan over zaken als: hoe voer je je taken uit als leidinggevende, hoe functioneer je binnen de gemeenschap? Een echt topic is de integratie van het zakelijke en het geloof. Je bent zakenvrouw, waar loop je tegenaan en hoe ga je er vanuit je geloof mee om?

Benieuwd naar Mercy Ships? Kijk deze video:

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement