Volledig scherm
De kolencentrale van EPZ in Borssele. © Frank Balkenende

EPZ en Sagro vrijgesproken van schuld aan dodelijk ongeluk in kolencentrale Borssele

DEN BOSCH - EPZ en Sagro zijn vrijgesproken van schuld aan het ongeluk in de kolencentrale in Borssele waarbij op 20 november 2015 een werknemer omkwam. Dat maakte de rechtbank in Den Bosch vandaag bekend.

Wel moet EPZ een boete van 125.000 euro betalen, omdat het schuldig is aan twee andere ongelukken in datzelfde jaar. EPZ weet de incidenten aan het niet volgen van veiligheidsprocedures door de slachtoffers zelf. De rechtbank ging daar in mee voor wat betreft het dodelijke ongeval. Bij de twee andere gevallen heeft EPZ volgens de rechbank ‘weloverwogen en moedwillig de risico’s op opgelukken voor haar werknemers gelaten’.

Twee leidinggevenden kregen een boete van 5000 euro voorwaardelijk.

Kolentrechter

Op 20 november 2015 overleed een 52-jarige werknemer van onderaannemer Sagro. De Vlissinger viel tijdens onderhoudswerk in de kolentrechter van een transportband. Vermoedelijk wilde hij verstoppingen ongedaan maken.

In september 2015 liepen een EPZ-medewerker en een inleenkracht zware brandwonden op bij stofexplosies tijdens de ontmanteling van een explosieonderdrukkingssysteem. Een derde medewerker raakte lichtgewond. Dat ongeluk werd in juli nog voorafgegaan door een ander bedrijfsongeval. Een medewerker kreeg toen gloeiendhete asdeeltjes over zich heen tijdens werkzaamheden aan een verstopt rooster.

Tegen EPZ was een boete van in totaal 225.000 euro geëist, tegen Sagro 75.000 euro en tegen de twee leidinggevenden 25.000 euro. Sagro stond alleen terecht vanwege het dodelijke ongeval en is daarom volledig vrijgesproken.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement