Volledig scherm
PREMIUM
Ingang van Emergis in Kloetinge. © PZC

Emergis krijgt ‘op zijn donder’ van inspectie

KLOETINGE - Emergis heeft de afgelopen maanden orde op zaken moeten stellen na een vernietigend rapport van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd.

,,We hebben flink op onze donder gehad", erkent Paul de Schipper, die met Gerco Blok de raad van bestuur vormt. ,,Dit was een gele kaart, met de dringende waarschuwing dat de volgende een rode zou zijn.”

Het Zeeuwse centrum voor geestelijke gezondheidszorg blijkt al sinds eind 2017 onder een vergrootglas te liggen bij de inspectie. Aanleiding was de stijging van het aantal meldingen van problemen met de kwaliteit van de zorg en de veiligheid van cliënten.

Alarmerend

In korte tijd bracht de inspectie elf bezoeken aan diverse locaties en teams. Zij constateerde een waslijst aan tekortkomingen. Die zijn eind vorig jaar gebundeld in een alarmerend rapport. Daarin kreeg Emergis een laatste waarschuwing. Als de situatie niet binnen enkele maanden zou zijn verbeterd, was ingrijpen onvermijdelijk.

Het ging om ernstige problemen. Op de High en Intensive Care-afdeling werd bijvoorbeeld dwangbehandeling toegepast, terwijl daarvoor niet de vereiste procedures waren doorlopen. De inspectie heeft daar een officiële waarschuwing voor gegeven.

Ook bleek dat de separeerruimte op de tijdelijke locatie van Ithaka ‘onvoldoende veilig’ was en dat Emergis te weinig maatregelen nam om agressie of zelfdoding bij cliënten te voorkomen.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement