Elise Moll (26) kreeg de uitvaart van haar leven. Met dank aan heel Vlissingen

VIDEOVLISSINGEN - Het diepe geronk van een Harley Davidson weerkaatst tegen de hoge wanden van de Lasloods in Vlissingen, als de motor met zijspan komt binnenrijden. Op de bijrijdersplek een witte doodskist. Elise Moll komt binnen. En als zij binnenkomt, komt er ook echt iemand binnen.

Heel Vlissingen - ruim 44.000 inwoners - is uitgenodigd voor de uitvaart van de 26-jarige Vlissingse. Uiteindelijk komen er zo’n vierhonderd naar De Lasloods, een industrieel monument waar vroeger reusachtige scheepsonderdelen in elkaar werden gelast en dat nu dienst doet als evenementenhal.

Dat Elise niet oud zou worden, wist ze al jong. De bucketlist was nog maar gedeeltelijk afgestreept toen duidelijk werd dat ze het niet langer kon winnen van de taaislijmziekte en alles wat daarna nog kwam: afstotingsverschijnselen na een longtransplantatie, nierfalen, diabetes en een maagverlamming. Een normaal mens zou al lang dood zijn geweest, memoreerde haar zuster Dorethea, die zelf ook taaislijmziekte heeft. Elise bleef vechten en lachen tot het laatst.  

Toch sloot ze haar ogen niet voor de waarheid. Terwijl haar leeftijdsgenoten feestjes planden, plande zij haar afscheid. Elises moeder had amper nog reserves, na jaren intensieve mantelzorg, waarin ze steeds minder kon werken. Een vriendin zette spontaan een crowdfundingactie op. Vijftienduizend euro was het doel: daarvoor zou Elise de ‘uitvaart van haar leven’ krijgen en haar moeder financieel weer wat lucht. Het lukte, in acht dagen tijd. De laatste tientjes kwamen op de dag van de uitvaart zelf nog binnen.

Tekst loopt verder onder de foto

Volledig scherm
© Ernesta Verburg

De bikkel

Liesbeth Feij is helemaal uit Breda gekomen om Elise vaarwel te zeggen. ,,Zes jaar lang, van haar derde tot haar negende, ben ik Elises oppas geweest. We hebben altijd contact gehouden. Ze was al ziek toen ze geboren werd. Altijd moest ze medicijnen slikken, tot een paar keer per dag toe. Ik noemde haar altijd ‘de bikkel’. Nooit heb ik haar chagrijnig gezien.”

Louk Peperkamp, exploitant van De Lasloods: ,,Elise was vaste klant op de feesten die ik organiseer, vroeger in De Timmerfabriek, nu in De Lasloods. Ruim een jaar geleden vroeg ze of ze haar uitvaart hier mocht houden. Wij kunnen veel meer mensen ontvangen en veel meer doen dan een regulier uitvaartcentrum.” Elise wilde dat de kist op een Harley Davidson werd binnengereden. Daarvoor werd Ollie's Compagny uit het Friese Wolvega ingeschakeld, specialist in ‘rouwmotoren’.  

Rozenblaadjes

Quote

,,Het was de uitvaart die Elise gewild had. Beter nog.”

zus Dorethea

Eenmaal binnen wordt de witte kist over het met rozenblaadjes volgestrooide middenpad naar het podium gedragen. Alle stoelen zijn bezet, opvallend veel jonge mensen en ook kleine kinderen, die tussen de rozenblaadjes op het middenpad spelen. 

Djuna Maes uit Etten-Leur, die Elise vijf jaar geleden leerde kennen toen zij beiden in het ziekenhuis lagen na een longtransplantatie, is een van de sprekers. Elise kreeg afstotingsverschijnselen, Djuna heeft net drie maanden geleden haar derde stel longen gekregen. ,,Elise heeft veel gedaan voor de ‘transplantatiegemeenschap’” zegt ze. ,,Ze heeft met haar verhaal in Cosmo Girl gestaan. Dat heeft heel veel nieuwe inschrijvingen van donoren opgeleverd.”

De kist wordt weer op de Harley Davidson vastgezet. Als de motor door de zwarte gordijnen naar buiten gereden is, beginnen alle aanwezigen spontaan te applaudisseren. Een laatste eerbetoon aan Elise Moll.  ,,Het was de uitvaart die Elise gewild had”, zegt haar zus Dorethea na afloop geëmotioneerd. ,,Beter nog.”

Goody bag

Bij vertrek krijgen de gasten een goody bag mee. Elk roze tasje bevat een theezakje voor een lekkere pot ‘tea and sympathy’, een tulpenbol (haar favoriete bloem), een bolletje rode wol, een handleiding ‘hartje haken’ en de tekst van het nummer dat Mario Hillebrand speciaal voor haar componeerde, 'Waar ga jij naartoe?’ ,,Die tasjes heeft Elise zelf nog gevuld", vertelt familievriend en ceremoniemeester Fred de Quelerij. Langzamerhand loopt de Lasloods leeg. De tafel met goody bags wordt leger,  het condoleanceregister voller. 

‘Het vrolijkste zonnestraaltje dat ik ken.’ 

‘Met zo veel liefde en zorg omringd’. 

‘Elise zal gemist worden.’

De PZC nieuwsapp, download ‘m gratis!
Altijd het laatste nieuws op je smartphone. Klik hier voor iOS of hier voor Android!
PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement