Volledig scherm
Archief: Een van de afgebrande schuurtjes in Oosterland in 2013. © Roland de Jong

Eis van 9,5 jaar cel voor branden in rolcontainers en schuurtjes

DEN BOSCH - Is het toeval dat de branden stopten toen de verdachte verhuisde? Justitie denkt van niet. De 42-jarige G. R. komt nooit meer terug naar Zeeland. Dat vertelde de verdachte van de branden in 2013 in Oosterland dinsdag bij het gerechtshof in Den Bosch. "Ik wil niet terug. Ik wil er nog niet eens begraven worden. Ik heb spijt dat ik er ooit naar terug ben gegaan."

Als het aan justitie ligt kan de man die keuze de komende paar jaar niet zelf maken. Advocaat-generaal Peter van Hagen eiste dinsdag opnieuw een celstraf tegen de man, die twee jaar geleden door de rechtbank in Middelburg werd vrijgesproken van de branden in Oosterland.

Hij kreeg een half jaar later wél anderhalf jaar cel voor brandstichting in Vlissingen. Van Van Hagen moet R. nu in totaal 9,5 jaar de cel in vanwege de branden in Oosterland en het jaar erop in Vlissingen.

R. ontkende gisteren opnieuw in alle toonaarden dat hij de branden stichtte in rolcontainers en schuurtjes in Oosterland. In zijn optiek had de rechtbank het goed gezien. "Ik heb er absoluut niets mee te maken." Maar G. L., die door de rechtbank wel voor enkele van de branden is veroordeeld, had zijn wel naam genoemd. "Maar L. is een verschrikkelijke fantast", vertelde R. met gevoel voor dramatiek.

Het is een feit dat de branden stopten op het moment dat L. en R. uit Oosterland vertrokken. Sinds februari 2013 waren er in het dorp tientallen branden gesticht. In mei 2013 werd R. opgepakt toen hij brandwonden opliep bij een brand in de Lange Achterweg. Een dag later kwam hij door een gebrek aan bewijs al vrij. Bewoners van Oosterland gooiden diezelfde week de ramen in van zijn woning.

R. werd pas weer opgepakt in juni 2014 na enkele branden in Vlissingen, waar hij toen was gaan wonen.

Advocaat Lodewijk Rinsma pleitte er voor zijn cliënt weer vrij te spreken. Hij schoof de schuld vooral in de schoenen van L. Die zou bovendien ook nog wisselend en tegenstrijdig hebben verklaard. De raadsman vond net als de rechtbank in Middelburg dat zijn verklaringen daarom niet kunnen worden gebruikt voor het bewijs. "Deze verdachte heeft te veel gedraaid en te veel gelogen."

Het gerechtshof doet 22 november uitspraak.