Volledig scherm
De rechtbank in Middelburg. © Theo Giele

Eis: tien jaar cel voor Vlissinger wegens reeks gewelddadige verkrachtingen

MIDDELBURG - De 34-jarige Vlissinger die wordt verdacht van het meerdere malen verkrachten van zes vrouwen, moet wat het Openbaar Ministerie betreft tien jaar de cel in.

De man zou tegen de zin van de vrouwen gewelddadige seks met hen hebben gehad. De verdachte zelf verklaarde vorige maand tijdens de zitting in Middelburg dat er weliswaar sprake was geweest van ruige seks, maar dat het nooit tegen de zin van de vrouwen was geweest.

De rechtbank in Middelburg zal pas op 19 december uitspraak doen in deze zaak. De lezingen van de verdachte en de zes vrouwen liggen zo ver uiteen dat de rechtbank langer dan de gebruikelijke twee weken nodig denkt te hebben om tot een zorgvuldig oordeel te komen.

De officier van justitie hield donderdagmiddag een twee uur durend requisitoir waarin hij uitgebreid vertelde wat de vrouwen volgens hem hebben moeten doormaken. Het was een aaneenschakeling van soms bloedige details. Volgens hem toont de verdachte geen enkele berouw en is de kans op herhaling groot. Een langdurige gevangenisstraf is daarom op zijn plaats, vindt hij.

De raadsman van de verdachte wil dat zijn cliënt wordt vrijgesproken van verkrachting. Hij erkende dat vrouwen hebben soms blauwe plekken of erger opgelopen, maar dat was het gevolg van een ruig seksspel waaraan ze zelf vrijwillig hadden deelgenomen. De verdachte was steeds de dominante partij, maar hij stopte altijd wanneer vrouwen aangaven dat het genoeg was, aldus de advocaat. Dat vrouwen gewond waren geraakt was hooguit onopzettelijke mishandeling, maar volgens hem zeker geen verkrachting.

Volgens de officier van justitie had de verdachte de basisregels van vertrouwen, voorzichtigheid en wederzijdse toestemming bij herhaling overschreden. Instemming van een vrouw met bepaalde vormen van seks is nog geen vrijbrief om daarna ongestraft je gang te kunnen gaan. Een van de vrouwen liep blijvend lichamelijk letsel op. In de slaapkamer van de verdachte werden vijftien maanden later op de muren en het plafond nog bloedsporen van de vrouw gevonden . Op een honkbalknuppel werd dna-materiaal van de vrouw aangetroffen.

De officier zag een patroon in het gedrag van de verdachte. Na een of twee afspraakjes ging de aanvankelijk charmante verdachte over tot dwang en gewelddadige seks.

De advocaat vond de verklaringen van de vrouwen volstrekt ongeloofwaardig en leugenachtig, ook al omdat sommige vrouwen contact met verdachte bleven zoeken. De raadsman zinspeelde er op dat ze door de politie waren aangezet om aangifte van verkrachting te doen.