Einde aan 'levende Vlissingse kijkdoos' zeegat.nl

VideoVLISSINGEN - De populaire website zeegat.nl, die de afgelopen 15 jaar onafgebroken live zicht bood op een de deel van de Vlissingse boulevard en de Westerschelde, is gestopt. Beheerder Peter van Druenen wil er geen tijd en geld meer insteken. 

Op Facebook en in het gastenboek op zeegat.nl wordt het besluit betreurd. Velen,  Zeeuwen, oud-Zeeuwen en niet-Zeeuwen, schakelden vaak dagelijks even in op de 'levende kijkdoos', zoals Guus Haverman het treffend verwoordt.  Voor geëmigreerde Zeeuwen was het een mooie manier om te kijken hoe het 'thuis' is. Familieleden konden dan bijvoorbeeld op een afgesproken tijdstip voor de camera gaan staan. Of, zoals Irene Corbet in het gastenboek schrijft, 'om te bepalen of een ritje Vlissingen, gezien het weer daar, de moeite waard was'.  

De videostream trok op het hoogtepunt achtduizend bezoekers per dag, zegt Van Druenen, die de site ooit voor vrienden begon.  De kosten, zo'n 500 euro per maand, verdiende hij terug met advertenties, maar de laatste tijd moest hij er op toeleggen. ,,De installatie (2 en soms 3 camera's) is verouderd, de beveiliging is erg 2003."

Want wie denkt dat het om simpele webcams gaat waar je verder geen omkijken naar hebt, heeft het mis. ,,Het zijn beveiligingscamera's die werken op ftp-techniek", legt Van Druenen uit. ,,Die kan duizenden en duizenden bezoekers aan zonder dat de boel plat gaat." Dat bleek ooit tijdens een zware januaristorm, toen de site 50.000 bezoekers trok. ,,De officiële rampensite was toen al uitgevallen", weet Van Druenen. De installatie vergt dus een zware infrastructuur en server, vanwege de enorme hoeveelheid data. Maar ook Google houdt in de gaten of alles nog een beetje up-to-date is, zegt de Vlissinger. ,,Als je op Google op Vlissingen zocht, stond zeegat bovenaan. Daarna kwam pas vlissingen.nl.  Dat is nu niet meer zo."

Het laat zich raden dat de 'elektronische ogen' de afgelopen vijftien jaar veel mooie beelden hebben vastgelegd; vastgelopen schepen, stormen, maar ook 'bijvangst' als erotische escapades. Het leidde ooit tot de discussie of zeegat.nl uit privacyoogpunt wel toelaatbaar was. Ook is de afgelopen 15 jaar elke dag om 12 uur een foto gemaakt, die een mooi document vormen. Ze zijn nog terug te zien op de website. Daarnaast konden mensen via de webcam zelf een foto maken, waaruit Van Druenen dan de mooiste koos en plaatste. 

Toch zal zeegat.nl niet helemaal verdwijnen. De domeimnaam blijft bestaan en zal door iemand anders  worden overgenomen. Van Druenen kan nog niet zeggen wie. ,,Maar over een paar weken zal er weer webcambeeld zijn." 

Volledig scherm
Peter van Druenen © Ruben Oreel
PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Dit vinden Zeeuwen het gevaarlijkste fietspad: ‘Het is smal, druk en pikdonker’
    PREMIUM
    poll / video

    Dit vinden Zeeuwen het gevaarlijk­ste fietspad: ‘Het is smal, druk en pikdonker’

    VLISSINGEN - Zeeland telt in vergelijking met andere provincies veel onverlichte fietspaden waar brommers en fietsers met knikkende knieën overheen rijden. Het Jaagpad tussen Vlissingen en Middelburg boezemt de meeste angst in. Duizenden forenzen en scholieren razen dagelijks over het smalle pad langs het Kanaal door Walcheren. Het levert vaak gevaarlijke situaties op, vooral tijdens de donkere dagen.