De Sea Challenger vervoert de delen van de eerste vier turbines naar windpark Borssele 1&2.
Volledig scherm
De Sea Challenger vervoert de delen van de eerste vier turbines naar windpark Borssele 1&2. © Ørsted

Eerste turbines onderweg naar windpark Borssele

VLISSINGEN - De eerste turbines zijn onderweg naar windpark Borssele 1&2 op de Noordzee. Deze worden komende week geïnstalleerd.

Het windpark, dat wordt gebouwd door Ørsted, ligt zo’n 23 kilometer voor de kust bij Westkapelle. Het is, als het later dit jaar klaar is, het grootste Nederlandse windpark op zee. Het telt 94 windturbines met een totale capaciteit van 752 megawatt. Daarmee kan een miljoen huishoudens van stroom worden voorzien. De opgewekte elektriciteit komt bij Borssele aan land.

Een deel van de funderingen van de windmolens is gereed. Nu kunnen ook de turbines worden geplaatst. Het installatieschip Sea Challenger van de DEME Group vervoert vanuit de haven van Esbjerg (Denemarken) de onderdelen van de eerste vier turbines naar de locatie. Het gaat om vier torens, vier gondels en twaalf rotorbladen. 

Ondanks de coronacrisis probeert Ørsted de bouw van het offshore windpark door te laten gaan. ,,Dit doen we op een manier waarbij de gezondheid en veiligheid van de werknemers op 1 staat. Vooralsnog lukt dit en ligt de bouw op schema.”