De plaatsing van monopiles in het toekomstig windpark Borssele 1-2
Volledig scherm
De plaatsing van monopiles in het toekomstig windpark Borssele 1-2 © Ørsted/Sky Pictures/Izak van Maldegem

Eerste funderingen van windpark Borssele zijn gezet

VLISSINGEN -  De eerste funderingen van het windpark Borssele 1+2 zijn succesvol geïnstalleerd. De zwaarste en langste monopaal van het eerste windpark op zee van Ørsted in Nederland, met een gewicht van 1,188 ton en een lengte van 76 meter, is op de zeebodem gezet.

Borssele 1+2 is na realisatie het grootste windpark op zee van Nederland en zal een hoeveelheid groene elektriciteit leveren (752 MW) die overeenkomt met het gebruik van een miljoen Nederlandse huishoudens. Later dit jaar moet het volledig operationeel zijn. 

De bouw vindt plaats op 22 kilometer van de Zeeuwse kust. Op dit moment worden de funderingen gelegd. Er komen in totaal 94 monopaalfunderingen, met dieptes die variëren van 14 tot 39,7 meter. De eerste was meteen de grootste. ,,De onderkant van de fundering heeft een diameter van 8,5 meter‘’ zegt Jan Wind, senior project manager bij Ørsted. ,,Dat is breder dan een voetbaldoel.”

In april begint de installatie van de 94 Siemens Gamesa 8 MW turbines.

Jackup schip Innovation van DEME aan het werk met plaatsen van monopiles in het toekomstig windpark Borssele 1-2
Volledig scherm
Jackup schip Innovation van DEME aan het werk met plaatsen van monopiles in het toekomstig windpark Borssele 1-2 © Ørsted/Sky Pictures/Izak van Maldegem
  1. Deze Zeeuwse ondernemers zijn blij dat ze op tijd hebben geïnvesteerd in een webwinkel
    PREMIUM
    video

    Deze Zeeuwse onderne­mers zijn blij dat ze op tijd hebben geïnves­teerd in een webwinkel

    KLOETINGE - Ideaal is het niet. Met anderhalve meter ertussen wachten tot je bij de bakker aan de beurt bent. Sommige mensen durven zelfs niet meer naar de winkel te komen. Bakker Sjako Boer is blij dat hij op tijd heeft geïnvesteerd in een webwinkel, waar zijn klanten online kunnen bestellen. En daar wordt dankbaar gebruik van gemaakt. ,,We denken er zelfs aan om met Pasen ophaalpunten in te richten.”