Volledig scherm
Bunker bij Ritthem © Rene Hoonhorst

Eerste Bunkerdag in Zeeland blijft Walcherse zaak

MIDDELBURG - Voor het eerst doet Zeeland mee aan de nationale Bunkerdag. Enkel Walcherse bunkers zijn zaterdag open van 10.00 tot 17.00 uur: bunkers in het duin van Dishoek en het bunkercomplex in Park Toorenvliedt in Middelburg. Veel zijn normaal gesloten omdat er bijvoorbeeld vleermuizen in leven.

Toorenvliedt is het enige intacte divisiehoofdkwartier in Nederland. Van de elf overgebleven bunkers wordt de verbindingspost van het type 618 momenteel ingericht en hersteld. 

Ook een personeelsonderkomen (type 622) en een commandobunker (type 608) zijn open, maar vooral begaanbaar met laarzen en zaklamp. Vanuit het landhuis zijn er rondleidingen om 10.00, 12.00, 14.00 en 16.00 uur.

 In het duin van Dishoek zijn vijf bunkers open. Dishoek is een van de meest intacte slagvelden van de Slag om de Schelde. Bijzonder is de hospitaalbunker. Bij de manschappenbunker zijn sporen van de zware gevechten in november 1944 nog goed zichtbaar. Er zijn ook munitiebunkers open.

Met een ticket voor zes euro zijn alle locaties te bezoeken. De kaartjes zijn te koop in Toorenvliedt en bij de hospitaalbunker in Dishoek.