Volledig scherm
Registratieformulier voor donorregistratie van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). © Hollandse Hoogte / ANP XTRA

Een op de drie Zeeuwen zegt nee tegen orgaandonatie

VLISSINGEN - Ruim 50.500 Zeeuwen hebben inmiddels nadrukkelijk nee gezegd tegen orgaandonatie. Dat komt neer op een van de drie mensen die het Donorregister hebben ingevuld. Het aantal nee-zeggers is in Zeeland relatief hoog.

Vandaag is de Week van het Donorregister begonnen. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport grijpt deze vooral aan om meer mensen te bewegen hun keuze kenbaar te maken in het Donorregister. Voorlichtingsteams gaan daarvoor vanaf deze week in het hele land de straat op. 

Donorwet

Begin vorig jaar werd de nieuwe donorwet aangenomen. Die gaat op 1 juli 2020 in en bepaalt dat iedereen die in Nederland woont en 18 jaar of ouder is, in het Donorregister komt te staan. Wie op 1 juli 2020 niet zelf een keuze heeft gemaakt, wordt geacht geen bezwaar te hebben tegen orgaandonatie.

Registratie is al mogelijk vanaf 12 jaar. Zo’n 56 procent heeft dat nog altijd niet gedaan. Begin deze maand stonden 149.171 Zeeuwen in het register. Van hen hebben er 83.181 toestemming gegeven voor orgaandonatie, 50.514 mensen staan dat niet toe en 15.476 Zeeuwen laten de beslissing over aan nabestaanden of aan een door hen aangewezen persoon.

Nee-zeggers

Het aandeel nee-zeggers is daarmee bijna 34 procent. Alleen in de provincies Flevoland (38 procent) en Zuid-Holland (37 procent) is dat hoger. In Noord-Brabant geeft men het vaakst toestemming (60 procent), gevolgd door Overijssel en Groningen (allebei 58 procent). De verschillen tussen de provincies zijn overigens klein.

Sinds de wet is aangenomen, melden vooral mensen die geen organen willen doneren zich bij het register. In Zeeland gaat het om 70 procent van de gevallen.

  1. Nomineer nu je leraar of lerares! Wie neemt de PZC-wisselbokaal over van Hafid Draoui?

    Nomineer nu je leraar of lerares! Wie neemt de P­ZC-wisselbo­kaal over van Hafid Draoui?

    HULST - Hafid Draoui (50) uit Hulst krijgt altijd even vleugels als hij terugdenkt aan het moment dat hij de PZC-wisselbokaal omhoog hield. ,,Het was een heerlijk gevoel.” De leraar Frans van het Reynaertcollege in Hulst werd vorig jaar uitgeroepen tot beste leraar van Zeeland. Nu geeft hij het stokje over: alle Zeeuwse middelbare scholieren kunnen vanaf vandaag weer zijn of haar favoriete docent nomineren.