Volledig scherm
Tulpen bij Cederhof in Kapelle. © Marcelle Davidse

Een beetje Lisse in Zeeland: flinke stijging aantal bloembollentelers

VLISSINGEN - Het aantal telers van bloembollen in Zeeland is vorig jaar flink gestegen: van 34 naar 41. Tegelijkertijd is het totale oppervlak waarop bollen worden geteeld in Zeeland juist gedaald, van 261 naar 254 hectare.

Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek vrijdag presenteert. Tulpen, hyacinten, narcissen en lelies: in 2016 werd in Nederland in totaal 26.000 hectare landbouwgrond gebruikt voor de teelt van deze en andere bloembollen. Het is de grootste oppervlakte sinds 2000, vergelijkbaar met de omvang van Goeree-Overflakkee.

Landelijk gezien mag het totaal aantal hectares met bloembollen dan zijn gestegen sinds 2000, in Zeeland is het fors gedaald. Na een hoogtepunt met 483 hectare in 2002 daalde het areaal sterk; in 2016 werden nog op 254 hectare bollen gekweekt. Ook het aantal kwekers staat ondanks de stijging vorig jaar nog lang niet op het niveau van vijftien jaar geleden.

De cijfers zijn uitgesplitst naar de vier bloembollensoorten die in 2016 het meest geteeld werden (op basis van de gebruikte landbouwoppervlakte): tulpen, narcissen, hyacinten en lelies. Onder 'overig' vallen dahlia, gladiolen, krokussen, knolbegonia, fritillaria imperialis, acidanthera en anemone coronaria. Juist in die laatste categorie werken de meeste Zeeuwse bedrijven.