De waterpeilen stijgen weer bij regen
Volledig scherm
De waterpeilen stijgen weer bij regen © Waterschap Scheldestromen

Droogte in Zeeland lijkt eindelijk voorbij dankzij vele regen

MIDDELBURG - De problemen met de droogte lijken grotendeels voorbij. Het neerslagtekort is na anderhalf jaar op veel plaatsen in Zeeland vrijwel weggewerkt.

Waterschap Scheldestromen is dan ook blij met de vele regen die de afgelopen weken is gevallen. ,,Veel gebieden hadden flinke achterstanden, waardoor de neerslag werd opgeslokt door de grond", zegt een woordvoerster van het waterschap. ,,Pas sinds deze week zien we dat er verzadiging optreedt, waardoor de waterpeilen gaan stijgen. En er staat weer water in sloten die heel lang droog hebben gestaan.”

Normaal gesproken wordt het peil van sloten en vijvers in de winter verlaagd. De afgelopen maanden is, net als vorige winter, op veel plaatsen het zomerpeil aangehouden. Door het water langer vast te houden, kunnen watervoorraden zich herstellen. De gemalen zijn niet of nauwelijks ingezet.

Gemalen draaien weer

Dat heeft resultaat gehad: de waterpeilen stijgen weer bij regen. ,,We zijn heel behoudend in het afvoeren van water, maar we gaan nu de gemalen weer inzetten om het water af te voeren.”

De situatie is niet overal gelijk. ,,We merken heel goed de invloeden van ligging, hoeveelheid neerslag, soort ondergrond en of er veel water is onttrokken. Dat maakt het complex om één lijn te trekken voor heel Zeeland.”

Het waterschap constateert dat er nu veel meer begrip is bij agrariërs en natuurorganisaties om het peil hoger te houden dan normaal. ,,Vijf jaar geleden zou dat veel minder zijn geaccepteerd.” Waar mogelijk wordt er maatwerk geleverd. Het waterschap blijft de ontwikkelingen nauwlettend volgen. ,,Als we ook een nat voorjaar krijgen, kijken we wat we dan moeten doen.”

  1. Genezen ic-patiënt: ‘Drie dagen geleden kreeg ik weer zin in het leven’
    PREMIUM

    Genezen ic-pa­tiënt: ‘Drie dagen geleden kreeg ik weer zin in het leven’

    MIDDELBURG - De kwetsbaarheid van de mens, is een thema dat de Middelburgse kunstschilder Jos Pielage (1951) tot uitdrukking brengt in zijn werk. ,,Hoe fragiel het menselijk leven is en hoe geluk of pech afhangt van factoren die buiten ons liggen, maar vaak alles bepalen”, meldt hij op zijn website. Hij ondervond die kwetsbaarheid letterlijk aan den lijve, toen hij besmet raakte met het coronavirus. Hij belandde op de intensive careafdeling van ziekenhuis Adrz in Goes. Donderdag rond het middaguur mocht hij als eerste genezen IC-patiënt naar huis.