Groenteteler René Dingemanse snijdt boerenkool van het land in Biggekerke.
Volledig scherm
Groenteteler René Dingemanse snijdt boerenkool van het land in Biggekerke. © Dirk-Jan Gjeltema

Drie op vijf boeren bezorgd over toekomst bedrijf

COLIJNSPLAAT - Drie op de vijf boeren is bezorgd over de toekomst van het bedrijf. Maar ruim driekwart van de boeren denkt tegelijkertijd dat er ondanks de problemen die nu ontstaan door de coronacrisis op de lange termijn een boterham is te verdienen in de landbouw.

Dat blijkt uit een onderzoek van CRM Partners, een specialist in klantrelaties in de agrarische sector. CRM bevroeg 203 Nederlandse boeren. Veehouders maken zich grotere zorgen dan akkerbouwers, wat deels te maken heeft met de stikstofproblematiek en (vrijwillige) uitkoop van veehouderijen. In de melkveehouderij spelen dalende melkprijzen en de aankoop van fosfaatrechten een rol. Twee op de drie veehouders is bezorgd. Bij akkerbouwers fronst ruim de helft van de telers de wenkbrauwen.

Geen opvolger

Bijna één op drie boeren geeft aan binnen nu en tien jaar te stoppen met het bedrijf. Het grootste probleem is het voortbestaan van het bedrijf. Meer dan een derde van de boeren die gaan stoppen, heeft geen opvolger. Twee op de drie boeren zegt dat er maar weinig kandidaten zijn die het bedrijf willen overnemen. Een ruime meerderheid denkt ook dat er weinig jongeren zijn die nog zin hebben om boer te worden.

Het is niet allemaal treurnis op de akker en in de stal. Boeren kijken wel positief naar de ontwikkeling van de agrarische sector. Bijna iedereen is lovend over de leidende positie van Nederland als innovatieve voedselproducent. Ze vinden innovatie noodzakelijk om aan de wereldwijd toenemende vraag naar voedsel te voldoen. Boeren omarmen dan ook technieken als zelfrijdende tractoren, zelfsturende robots en drones. 

  1. Karel Steur op missie in Renesse: ‘Leg een coronaveilige doorgang aan tussen het transferium en het dorpscentrum’
    PREMIUM

    Karel Steur op missie in Renesse: ‘Leg een coronavei­li­ge doorgang aan tussen het transferi­um en het dorpscen­trum’

    RENESSE - Karel Steur balt zijn vuist, strekt z’n arm recht vooruit en maakt een begroetende ‘boks’. ,,Hier gaat het om”, zegt de markante Renessenaar. ‘Samen tegen corona’, staat te lezen op de button links op zijn sweater. ,,Als ik in Rotterdam een groepje gasten zie dat zich niet aan de regels houdt, stap ik er gewoon op af. En dan zeg ik ze: Há jongens, je kent ze toch wel? De vijf vuistregels? Maar elkaar niet aanraken hè! Nét er voor.”