Volledig scherm
Screenshot © PZC

Dramaserie laat zien wat er gebeurt als de dijken breken

MIDDELBURG - Komende zaterdag wordt de eerste aflevering van de zesdelige dramaserie 'Als de dijken breken' uitgezonden.

De serie laat zien wat er gebeurt als de waterkeringen bezwijken onder de gevreesde 'superstorm'. De westelijke provincies lopen onder. Miljoenen mensen vrezen voor hun leven en slaan op de vlucht.

'Als de dijken breken' is een 'mozaïekvertelling', met onder anderen Gijs Scholten van Aschat, Susan Visser, Loek Peters, Aart Staartjes en Frank Lammers. De serie is deels in Zeeland opgenomen.

Dijkgraaf Toine Poppelaars van waterschap Scheldestromen zal met bijzondere belangstelling kijken. ,,Wij staan er op zich positief tegenover, omdat een serie als deze bij kan dragen aan het waterbewustzijn van burgers. We doen dat zelf via diverse methodes, zoals gastlessen, maar op deze manier bereik je in één keer een heel groot publiek. De kanttekening die ik heb is dat het ook geen bangmakerij mag worden."

Uitgerekend komende maandag wordt in Cadzand-Bad de laatste 'Zwakke Schakel' feestelijk opgeleverd, in bijzijn van minister Schultz van Haegen. Alle dijken en duinen in Nederland worden nu geacht een superstorm als in de serie te kunnen trotseren.

Zeeland is ook echt veilig, verzekert Poppelaars. ,,Daarop zeg ik volmondig: ja. De dijken zijn nu 250 keer veiliger dan in 1953, zo hebben we berekend. Dat komt door de huidige hoogte en sterkte van de dijken, maar ook door beter onderhoud en nieuwe inzichten en technieken. Vergeet ook de betere weervoorspellingen niet. Daardoor hebben we meer tijd om mensen te evacueren."

De serie is vanaf 5 november te zien, 20.25 uur, EO, NPO 1.

Gebruik je de app? Zie hier de trailer