Volledig scherm
Marian Wisse, Arjan Kloet en regionaal Rode Kruisvoorzitter Aad van der Wouden bij de plaatsing van een AED bij het dorpshuis van Serooskerke in 2014. © Marieke Mandemaker

Dorpshuizen Schouwen-Duiveland krijgen 4-talige AED's

Marcel Modde

ZIERIKZEE - De stichting Dorps- en Gemeenschapshuizen Schouwen-Duiveland vervangt de AED’s op alle locaties. De automatische hartschokapparaten zijn verouderd, aldus voorzitter Dick Kooman.

De vervanging vergt een totale investering van ruim veertienduizend euro. ,,We hebben de afgelopen jaren wat gespaard, zodat we deze operatie in één klap kunnen uitvoeren", zegt Kooman. ,,Sommige apparaten zijn al tien jaar oud en voldoen niet meer aan de eisen. Dat betekent ook dat je te maken krijgt met extra onderhoudskosten. Dus kan je het beter maar gelijk goed aanpakken.”

Met de keuze voor het type AED’s is ook rekening gehouden met het belang voor toeristen, vertelt de stichtingsvoorzitter. Het nieuwe apparaat kan de hulpverlener met één druk op de knop instructies geven in het Nederlands, Duits, Frans of Engels. In een aantal gevallen hangen de apparaten buiten het dorpshuis in een speciale kast en zijn ze 24 uur per dag beschikbaar. ,,Maar daarnaast kunnen mensen, als het dorpshuis open is, natuurlijk altijd binnen lopen wanneer ze een AED nodig hebben.” De huidige apparaten zijn volgens Kooman nog nooit nodig geweest in de praktijk. ,,Gelukkig maar.”

De nieuwe AED’s worden de komende weken geplaatst door het bedrijf Benro in Burgh-Haamstede. De stichting gaat de locaties vervolgens ook registreren bij het landelijke netwerk Hartveilig Wonen, zegt Kooman. ,,Zodat je op je mobiele telefoon ook kunt zien waar je moet zijn als je zo'n ding snel nodig hebt om iemand te helpen.” De beheerders van de dorpshuizen krijgen aanvullende instructies over de werkwijze van de nieuwe AED.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement