Volledig scherm
De Belgische kusttram © Vlaanderen Toerisme

Doortrekken Belgische kusttram naar Zeeuws-Vlaanderen is kansloos

MIDDELBURG - Het idee om de Belgische kusttram tot in Zeeuws-Vlaanderen door te trekken heeft geen kans van slagen. Dat concludeert het onderzoeksbureau Ecorys, dat dit in opdracht van de provincie heeft onderzocht.

De wens om de kusttram door te trekken leeft al jaren. Anderhalf jaar geleden besloten Provinciale Staten tot een verkennende studie. Die is nu, een jaar later dan de bedoeling, opgeleverd door Ecorys.

Er is gekeken naar een volwaardige kustverbinding, een breder begrip dus dan de kusttram. Die wordt kansloos geacht. Er zijn al grensoverschrijdende vormen van openbaar vervoer, vooral gericht op forenzen en studenten. Een aanvullende verbinding, vooral bedoeld om toeristen naar de kust te brengen, vinden de Vlaamse overheden niet belangrijk. Ook zijn er geen Europese fondsen te vinden die daaraan bij kunnen dragen.

Verouderd systeem

Volgens Ecorys is er geen behoefte aan verouderde systemen als een tram, een kabelbaan of een trolleybus. Voor het kustgebied van Zeeuws-Vlaanderen is kleinschalig vervoer op maat wel gewenst. Dat is goed voor de leefbaarheid van het gebied en kan extra toeristen trekken.

"Dat sluit ook beter aan bij ons beleid", zegt gedeputeerde Harry van der Maas (SGP, mobiliteit). "In Zeeland proberen we de mobiliteit af te stemmen op de vraag. Een vaste kustverbinding heeft geen kans van slagen, maar we moeten nu wel met Provinciale Staten gaan kijken hoe we West-Zeeuws-Vlaanderen dan beter kunnen bedienen."