De kerk van de Gereformeerde Gemeente in Kruiningen.
Volledig scherm
De kerk van de Gereformeerde Gemeente in Kruiningen. © Joeri Wisse

Dominee in Kruiningen treft afluisterapparatuur aan onder zijn auto

AUDIOKRUININGEN  - Dominee Gerrit Bredeweg van de Gereformeerde Gemeente in Kruiningen heeft maandag apparatuur onder zijn auto aangetroffen. Volgens zijn advocaat Peter den Boef gaat het vermoedelijk om afluister- en/of volgapparatuur. ,,Dit zijn maffiatoestanden'', stelt hij. 

Volgens Den Boef heeft de politie de apparatuur meegenomen voor onderzoek. Woordvoerder Willem-Jan Uytdehage bevestigt dat er melding is gedaan. ,,Verder kan ik nog niet inhoudelijk op de zaak ingaan. Of dit leidt tot een onderzoek, moet nog blijken.''

PZC-verslaggever Rob Paardekam werd dinsdagochtend in het Radio 1-journaal geïnterviewd over de kwestie. Luister het interview hier terug:

Anonieme tip

Volgens Den Boef kreeg de dominee een anonieme tip van iemand die meldde dat er apparatuur onder zijn auto zou zitten. Toen hij ging kijken, bleek dat waar te  zijn. ,,De dominee is hier erg door geraakt'', stelt de advocaat. ,,Je mag dit gerust een bizarre situatie noemen. Uit welke hoek wij denken dat dit komt? Natuurlijk hebben we daar ideeën over, maar ik ga daar nog geen uitspraken over doen.''

Quote

Je mag dit gerust een bizarre situatie noemen.

Advocaat Peter den Boef

De Gereformeerde Gemeente in Kruiningen is in twee kampen verdeeld door een conflict tussen dominee Bredeweg en oud-diaken en kerkenraadslid Henk Jansen. Dat heeft zelfs geleid tot een handgemeen tussen enkele leden. Mede daardoor heeft de politie al een keer gesurveilleerd tijdens de diensten op zondag. 

Den Boef zegt niet te weten hoe lang de apparatuur onder de auto heeft gezeten.

Kritiek

De heibel begon toen Jansen eind vorig jaar kritiek uitte op de werkwijze van dominee Bredeweg. Hij sprak de predikant daarop aan, maar het gesprek liep behoorlijk uit de hand. Uiteindelijk koos Jansen eieren voor zijn geld door uit de kerkenraad te stappen. Een dag later kreeg hij plots te horen dat hij overspel zou hebben gepleegd met zijn nicht. Dat zou hij in 2014 zelf hebben bekend in een gesprek met de predikant en enkele ouderlingen. Jansen ontkent dit ten stelligste en ook volgens de nicht is er geen sprake geweest van seksueel contact.

Poll

Burgemeester moet bemiddelen in kerkrel

  • Eens (22%)
  • Oneens (78%)
2764 stemmen

Desondanks werd de voormalige diaken voor drie maanden de toegang tot het Heilig Avondmaal ontzegd. Ook kreeg hij stille censuur opgelegd, een zware tuchtmaatregel. Jansen stapte met succes naar de rechter in Middelburg. Die stelde dat alle tuchtmaatregelen moesten worden teruggedraaid. De kerk tekende daar geen beroep tegen aan.

Volgens Den Boef worden er pogingen ondernomen om de verhoudingen binnen de kerk te normaliseren. ,,Dat mag je ook van een kerk verwachten in zo'n situatie.''

Lees ook: 

Conflict binnen kerk in Kruiningen leidt tot extra surveillances door de politie
Kerkenraad Kruiningen ziet af van hoger beroep in zaak vermeend misbruik
Kerk Kruiningen buigt niet voor corrigerende tik
Kort geding tegen Gereformeerde Gemeente wegens 'valse beschuldiging'
Burgemeester roept op tot respect in kwestie kerkrel Kruiningen