Volledig scherm
© Lex De Meester

Domburger krijgt 6 jaar celstraf voor doodschudden baby

MIDDELBURG - De 23-jarige H.F. uit Domburg is vandaag veroordeeld tot zes jaar cel voor het doodschudden van zijn vier maanden oude zoontje. Dat is anderhalf jaar méér dan geëist was. Ook heeft de rechtbank bevolen dat F. per direct gevangen genomen wordt. De man schudde de baby op 21 mei 2016 zo hard door elkaar dat er ernstig hersenletsel is ontstaan. Als gevolg daarvan is het kind drie dagen later overleden.

F. was die avond alleen thuis met zijn twee kinderen. Zijn moeder en vriendin waren weggegaan. Toen ze 's nachts terugkwamen, was het kind er slecht aan toe. De rechtbank neemt het de man kwalijk dat hij toen niet direct medische hulp heeft ingeschakeld. De toestand van het kind (volgens deskundigen door de vroeggeboorte qua gewicht en lengte te vergelijken met een baby van twee maanden) was volgens de rechtbank overduidelijk zeer slecht. De baby was suf, schijnbaar bewusteloos, had stijve armpjes en beentjes en huilde ongewoon schel. Pas aan het eind van de volgende ochtend zijn de ouders naar het ziekenhuis gegaan. Drie dagen later kwam de baby in het Sophia kinderziekenhuis in Rotterdam te overlijden. Sectie wees uit dat het jongetje gebroken ribben en een bekkenbreuk, beschadigd ruggenmerg en ernstig schedelletsel had.

De verdachte heeft altijd ontkend dat hij het kind iets heeft aangedaan. Zijn advocaat pleitte voor vrijspraak. De rechter heeft vastgesteld dat op basis van het letsel en het oordeel hierover van de deskundigen, het niet anders kan dan dat F. dat heeft veroorzaakt. 

Zeer kwalijk

De rechtbank vindt dit zo ernstig, dat die de strafeis van 4,5 jaar te laag acht. De rechtbank neemt het de verdachte zeer kwalijk dat hij een volkomen weerloze baby, voor wie hij als ouder moest zorgen, zo heftig door elkaar heeft geschud. Ook houdt de rechter in de straf rekening met een eerdere veroordeling voor een geweldsdelict. Hoewel de uitspraak in deze zaak lang op zich heeft laten wachten, houdt de rechtbank hier geen rekening mee. De vertraging is een gevolg van uitvoerig onderzoek op verzoek van de verdediging naar de letsels en het ontstaan daarvan.

Hrieps

F. is ook één van de elf verdachten in de zaak-Hrieps. In die zaak hebben drie mannen een woning in Grijpskerke overvallen en zijn er vandoor gegaan met een half miljoen euro, de dagopbrengst van het muziekfestival Hrieps.