Volledig scherm
De kerncentrale bij Doel. © Guido van der Heijden

Doel lijkt tikkende tijdbom

DOEL - De Belgische nucleaire toezichthouder FANC is zeer bezorgd over de veiligheid van de kerncentrales in Doel en Tihange. In brandbrieven aan de exploitant Engie Electrabel laat FANC-directeur Jan Bens zich in gewoon felle bewoordingen uit: ,,Brandgevaar, risico op kernsmelting en een schaamteloos nonchalante veiligheidscultuur.''

Door een reeks aan incidenten ligt Doel al langer onder vuur. Vanuit de grensgemeenten zoals Woensdrecht, Bergen op Zoom en Hulst wordt de situatie in Doel al langer met argusogen gevolgd. Daar komen nu de alarmerende brieven van Bens bij, die vindt dat Engie Electrabel te laks is en te weinig investeert in veiligheid. De Vlaamse zender VRT kreeg ze in handen en publiceerde er afgelopen weekend over.

Forse kritiek

In buitengewoon felle bewoordingen laat de nucleaire toezichthouder FANC zich uit over de veiligheid van de Belgisch kerncentrales. In een uit juli 2016 daterende brief aan algemeen directeur Philippe Van Troeye van Electrabel heeft Bens forse kritiek op een studie naar de brandveiligheid in de kerncentrales. Uit die studie zou blijken dat er bij brand een nucleaire ramp denkbaar is. Maar het is vooral de lakse houding van Electrabel die volgens Bens getuigt van een 'enorme schaamteloosheid'. Enkele citaten spreken boekdelen: ,,Wij zijn erg ongerust over de nucleaire activiteiten van Electrabel in België. Electrabel onderneemt veel te weinig om het veiligheidsniveau te verbeteren. (…) De waarden die het risico op een kernsmelting aanduiden zijn alarmerend. (…) Maar Electrabel lijkt het zich weinig aan te trekken.”

Onvermogen

De tweede brief dateert van september en is gericht aan Isabelle Kocher, hoofd van Engie. Bens schrijft dat hij ongerust is over de manier waarop Electrabel zijn nucleaire activiteiten beheert. Ook is hij verbijsterd door het gebrek aan een proactieve houding van de energieproducent. Vooral de situatie in de kerncentrale van Tihange baart Bens zorgen. Hij hekelt 'het onvermogen, nu al meer dan een jaar, van Electrabel om structureel, snel en efficiënt te reageren om de veiligheid significant te verhogen'.

In een reactie zegt Engie Electrabel dat wordt gewerkt aan het verbeteren van de veiligheid. Het bedrijf neemt de brieven 'serieus'. 'Geen commentaar', luidt de reactie van een woordvoerder van minister Jan Jambon van Binnenlandse Zaken.