Dit is hoe arme mensen leven - ‘Elke keer als ik mijn haren was, denk ik: zuinig met die shampoo’

Reportage | videoAltijd een boodschappenlijstje mee, alle uitgaven bijhouden en op = op. Met slechts 50 euro leefgeld per week is er aan het eind van het geld vaak nog een stuk week over. Vijf Zeeuwen gingen in het kader van Wereldarmoededag op 17 oktober de uitdaging aan. ,,In week 1 zat ik al ver over mijn weekbudget. Dat betekent: nog maar 28,53 voor week 2.”

Niet alleen mensen in de schuldsanering moeten van zo weinig geld rondkomen. Naast uitkeringsgerechtigden zitten steeds meer werkenden (veelal zzp’ers) op zo’n bestaansminimum. Nederland telt 939.000 Nederlanders die in armoede leven. Bijna 110.000 kinderen weten niet beter dan dat er nooit geld is voor iets extra’s. Hun ouders behoren tot de groeiende groep langdurig in armoede levende huishoudens en moeten al meer dan vier jaar elke cent omdraaien. 

Het Nibud stelt dat een huishouden van twee personen 390 euro per maand nodig heeft voor een verantwoorde voeding. ,,Wij hebben die leidraad overgenomen”, aldus Michiel van Schravendijk van Voedselbank Nederland. ,,Daarvóór hadden wij ook die norm van 50 euro maar niemand kon uitleggen waar die op gebaseerd is. Bovendien moet je daarvan veel meer betalen dan voedsel.”

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. ‘Alcoholvrij bier? Dat is als een bh aan de waslijn, het beste is eruit’
  PREMIUM
  Achter de schermen

  ‘Alcohol­vrij bier? Dat is als een bh aan de waslijn, het beste is eruit’

  GOES - De koperen ketels in restaurant Slot Oostende puur voor de show? Dacht het niet. Het is de plek waar bierbrouwer Jens van Stee (29) dagelijks duizenden liters bier maakt. Via een leidingsysteem worden de flesjes even verderop in de Wijngaardstraat gebotteld. En dat alles in een ruimte zo groot als een woonkamer. ,,Veel mensen denken dat de brouwerij op De Poel zit, maar dat is de distributie.”
 2. Nomineer nu je leraar of lerares! Wie neemt de PZC-wisselbokaal over van Hafid Draoui?

  Nomineer nu je leraar of lerares! Wie neemt de P­ZC-wisselbo­kaal over van Hafid Draoui?

  HULST - Hafid Draoui (50) uit Hulst krijgt altijd even vleugels als hij terugdenkt aan het moment dat hij de PZC-wisselbokaal omhoog hield. ,,Het was een heerlijk gevoel.” De leraar Frans van het Reynaertcollege in Hulst werd vorig jaar uitgeroepen tot beste leraar van Zeeland. Nu geeft hij het stokje over: alle Zeeuwse middelbare scholieren kunnen vanaf vandaag weer zijn of haar favoriete docent nomineren.