Zeeuwen op de publieke tribune kijken naar Staatssecretaris Barbara Visser van Defensie (VVD) tijdens het Tweede Kamerdebat over de voorgenomen verhuizing van de marinierskazerne in Doorn.
Volledig scherm
Zeeuwen op de publieke tribune kijken naar Staatssecretaris Barbara Visser van Defensie (VVD) tijdens het Tweede Kamerdebat over de voorgenomen verhuizing van de marinierskazerne in Doorn. © ANP

Dikke onvoldoende voor staatssecretaris Visser: motie van afkeuring haalt het in tweede stemming net niet

update 17.30 uurDEN HAAG - Staatssecretaris Barbara Visser (VVD, defensie) heeft een ‘dikke onvoldoende’ voor de manier waarop ze met Zeeland is omgegaan. Dat vindt SGP-Kamerlid Kees van der Staaij, ook al haalde de motie van afkeuring die hij indiende donderdag net geen meerderheid.

Bij het debat over de marinierskazerne had Van der Staaij twee moties in zijn binnenzak: een van wantrouwen en een van afkeuring. Omdat Visser omstandig haar excuses aanbood, diende hij de eerste niet in. De staatssecretaris zei dat ze haar twijfels over de afblazen van de marinierskazerne in Vlissingen veel eerder met Zeeland had moeten delen. In plaats daarvan zocht ze achter de rug van Zeeuwse bestuurders om naar alternatieve locaties. Dat zorgde niet alleen voor woede in Zeeland, maar ook bij veel Kamerfracties.

Volledig scherm
© LEEUWEN, JOS VAN

Poll

Zeeland heeft niks aan excuus Visser

  • Eens (96%)
  • Oneens (4%)
3199 stemmen

Toen de motie van afkeuring in stemming werd gebracht staakten de stemmen: alle oppositiepartijen voor, alle coalitiepartijen (VVD, CDA, CU en D66) tegen. Daarop volgde een hoofdelijke stemming. Toen stemden 63 Kamerleden voor en 67 tegen. Visser, die de stemming bijwoonde, kon opgelucht adem halen. Er ontbraken 20 Kamerleden. 

Verhuizing

De Zeeuwse delegatie op de publieke tribune van de Tweede Kamer.
Volledig scherm
De Zeeuwse delegatie op de publieke tribune van de Tweede Kamer. © Jeffrey Kutterink

Visser bleef wel staan achter de verhuizing van de kazerne naar Nieuw Milligen in plaats van naar Vlissingen. ,,Ik zie dat er een uitstroom is, met name van onderofficieren. Maar ook andere zaken zijn veranderd sinds 2012. De taken van de mariniers zijn deels veranderd, en dat vraagt bijvoorbeeld om andere oefengebieden. Daar moet ik wel wat mee. Het is mijn verantwoordelijkheid te waken over de toekomst van de mariniers.”

Meerdere fracties dienden vervolgens moties in: zo willen partijen dat een definitief besluit over de verhuizing pas genomen wordt als er overeenstemming is met Zeeland over een compensatiepakket. Daar moeten dan in elk geval bedragen in staan voor compensatie van directe kosten, van gederfde (toekomstige) inkomsten en van imagoschade. Over die voorstellen wordt later gestemd. Vooruitlopend daarop zegde Visser wel al toe dat Zeeland ‘ruimhartig gecompenseerd’ zal worden.

Belogen en belazerd

De Tweede Kamer sprak zich eerder vandaag al uit over de manier waarop het kabinet met Zeeland omging. De eerste spreekster, Isabelle Diks van GroenLinks, ging er meteen hard in. ‘Ongehoord', noemde ze de opstelling van Visser, en ‘bestuurlijk gepruts’. En Sadet Karabulut (SP): ,,Het kabinet heeft Zeeland een rotstreek geleverd. Dit is niet te verteren.” Kees van der Staaij (SGP): ,,Ik ken Zeeuwen als bedachtzaam en constructief. Als je hen zo witheet krijgt als ze nu zijn, dan mag je als kabinet en als staatssecretaris wel eens heel goed in de spiegel kijken. Zeeland is geschoffeerd, schandelijk!” Selçuk Öztürk (Denk): ,,De Zeeuwen zijn belogen, belazerd, bedonderd en vernederd.” Henk Krol (50PLUS): ,,Zeeland is voor joker gezet en bedonderd. En de Tweede Kamer ook.” Harm Beertema (PVV): ‘Rampzalig en ongelooflijk amateuristisch.” 

Martijn van Helvert van coalitiepartij CDA vulde aan dat hij ‘heel boos is’ en zich als Zeeuw ‘behoorlijk bedonderd zou voelen’, maar verdedigde wel het besluit van het kabinet om toch niet voor Vlissingen te kiezen. Zijn argumentatie dat er ‘nieuwe inzichten’ zijn, leverde hem hoongelach van het Zeeuwse publiek op, en kritische reacties van een aantal oppositiepartijen. Coalitiegenoot Salima Belhaj (D66) sprak over ‘een debacle’ en was daarmee relatief mild. Dat gold zeker ook voor het Zeeuwse VVD-Kamerlid André Bosman, partijgenoot van Visser. Hij hield het erop dat hij de gang van zaken ‘ongepast’ vond.

Zeeuwen op de tribune

Zo'n 130 Zeeuwen woonden het debat in de Tweede Kamer bij. Ze reden vanochtend in vier bussen naar Den Haag. Alle passagiers kregen een T-shirt met de tekst ‘Zeeland: ik kan hier wel wennen.’ Mede door de Zeeuwse drukte zat de publieke tribune overvol. Een deel van de bezoekers moest het debat volgen in de hal, waar schermen en stoelen waren neergezet.

Verslaggevers van de PZC doen de hele dag via Twitter verslag. Volg hier: 

  1. Genezen ic-patiënt: ‘Drie dagen geleden kreeg ik weer zin in het leven’
    PREMIUM

    Genezen ic-pa­tiënt: ‘Drie dagen geleden kreeg ik weer zin in het leven’

    MIDDELBURG - De kwetsbaarheid van de mens, is een thema dat de Middelburgse kunstschilder Jos Pielage (1951) tot uitdrukking brengt in zijn werk. ,,Hoe fragiel het menselijk leven is en hoe geluk of pech afhangt van factoren die buiten ons liggen, maar vaak alles bepalen”, meldt hij op zijn website. Hij ondervond die kwetsbaarheid letterlijk aan den lijve, toen hij besmet raakte met het coronavirus. Hij belandde op de intensive careafdeling van ziekenhuis Adrz in Goes. Donderdag rond het middaguur mocht hij als eerste genezen IC-patiënt naar huis.