Volledig scherm
De Sloebrug in Vlissingen.

Digitale camera's gaan waken over Zeeuwse bruggen

MIDDELBURG - Nieuwe camera's bij de bruggen en grotere televisieschermen in de Nautische Centrale Vlissingen zijn nodig om de zeven provinciale bruggen veiliger op afstand te kunnen bedienen. De modernisering van de bediening kost 290.505 euro, waarvan twee ton voor de camera's.

Aanleiding voor de operatie is een incident  op de Sloebrug in Vlissingen. De brug ging afgelopen zomer open toen zich een fietser op het brugdek bevond. De medewerker van de nautische centrale had de vrouw, die onder de gesloten slagboom was gekropen, in eerste instantie niet gezien op hun beeldschermen. Een automobilist die voor de brug stond te wachten schoot de vrouw te hulp. Omdat ze zich konden vastklampen aan de reling van de brug kwamen ze er zonder kleerscheuren vanaf.

Gemoderniseerd

De provincie liet onderzoeken hoe dergelijke incidenten voorkomen kunnen worden.  Conclusie is dat de Nautische Centrale Vlissingen gemoderniseerd moet worden. De medewerker moet alles binnen de slagbomen kunnen zien tijdens het bedienen van de brug. ,,Daartoe moeten grotere bedienschermen worden aangeschaft waar 9 tot 12 beeld tegelijk op kunnen worden gepresenteerd. Deze beelden zijn met de huidige camera's niet meer scherp genoeg. Daarom is een investering nodig in nieuwe digitale camera's rondom alle zeven provinciale bruggen'', aldus het dagelijks provinciebestuur in een brief aan Provinciale Staten. 

Er komt ook nieuwe apparatuur om bij een calamiteit snel contact te kunnen leggen tussen de weggebruikers en de nautische centrale. Verder wordt geld gestoken om de medewerkers op te leiden.

De provincie betaalt het leeuwendeel van de kosten, bijna 266.000 euro. De rest, 24.500 euro, komt voor rekeningen van de gemeente Vlissingen die eigenaar is van de Sloebrug.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement