Volledig scherm
De Sloebrug in Vlissingen.

Digitale camera's gaan waken over Zeeuwse bruggen

MIDDELBURG - Nieuwe camera's bij de bruggen en grotere televisieschermen in de Nautische Centrale Vlissingen zijn nodig om de zeven provinciale bruggen veiliger op afstand te kunnen bedienen. De modernisering van de bediening kost 290.505 euro, waarvan twee ton voor de camera's.

Aanleiding voor de operatie is een incident  op de Sloebrug in Vlissingen. De brug ging afgelopen zomer open toen zich een fietser op het brugdek bevond. De medewerker van de nautische centrale had de vrouw, die onder de gesloten slagboom was gekropen, in eerste instantie niet gezien op hun beeldschermen. Een automobilist die voor de brug stond te wachten schoot de vrouw te hulp. Omdat ze zich konden vastklampen aan de reling van de brug kwamen ze er zonder kleerscheuren vanaf.

Gemoderniseerd

De provincie liet onderzoeken hoe dergelijke incidenten voorkomen kunnen worden.  Conclusie is dat de Nautische Centrale Vlissingen gemoderniseerd moet worden. De medewerker moet alles binnen de slagbomen kunnen zien tijdens het bedienen van de brug. ,,Daartoe moeten grotere bedienschermen worden aangeschaft waar 9 tot 12 beeld tegelijk op kunnen worden gepresenteerd. Deze beelden zijn met de huidige camera's niet meer scherp genoeg. Daarom is een investering nodig in nieuwe digitale camera's rondom alle zeven provinciale bruggen'', aldus het dagelijks provinciebestuur in een brief aan Provinciale Staten. 

Er komt ook nieuwe apparatuur om bij een calamiteit snel contact te kunnen leggen tussen de weggebruikers en de nautische centrale. Verder wordt geld gestoken om de medewerkers op te leiden.

De provincie betaalt het leeuwendeel van de kosten, bijna 266.000 euro. De rest, 24.500 euro, komt voor rekeningen van de gemeente Vlissingen die eigenaar is van de Sloebrug.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Tbs met dwangverpleging geëist tegen gewelddadige Hagenaar

    Tbs met dwangver­ple­ging geëist tegen gewelddadi­ge Hagenaar

    MIDDELBURG – De 31-jarige Hagenaar M. B. zou in ieder geval een tbs met dwangverpleging plus de zes weken cel van een eerder vonnis opgelegd moeten krijgen, vindt de officier van justitie in Middelburg. B. wordt ervan verdacht op 2 juni van dit jaar in Vogelwaarde zijn partner ernstig te hebben mishandeld en een dag later haar vader te hebben bedreigd. Zo zou hij haar bij de haren hebben gepakt, tegen de grond hebben gesmeten, tegen haar rug hebben getrapt en de keel hebben dichtgeknepen. Haar vader had hij gedreigd ‘dat kolere kot in de fik te steken’ en iedereen die in de weg stond ging opruimen.
  2. Twee jaar cel geëist voor klap met hamer

    Twee jaar cel geëist voor klap met hamer

    MIDDELBURG - Tegen de 38-jarige C. H., zonder vaste woon- of verblijfplaats, is maandag in Middelburg een gevangenisstraf van twee jaar geëist. ook zou ze nog een celstraf van zes weken moeten uitzitten van een eerder vonnis. De vrouw wordt ervan verdacht op 8 april van dit jaar een oudere man bij wie zij tijdelijk inwoonde met een klauwhamer tegen zijn hoofd te hebben geslagen. De man liep daardoor een gebroken neus en een bloedend oor op. Kort daarvoor zou zij hem met een mes in de rug hebben gestoken. Volgens de vrouw viel het allemaal wel mee. De klauwhamer kwam eigenlijk tegen zijn hand aan en door de klap eindigde die hard op zijn neus. Het mesje was een tomatenmesje geweest en was niet meer dan een prikje geweest. ,,Een poging doodslag en een eenvoudige mishandeling, concludeerde de officier van justitie.’' De achtergrond van de delicten lag in de relationele sfeer. De man dacht een relatie met haar te hebben en eigenlijk was H. daar helemaal niet van gediend. Toen hij op de bewuste dagen in een geïrriteerde sfeer avances maakte regeerde zij met de hamer en het mesje.