Volledig scherm
© Thinkstock

Dieven openen jacht op zeilboten, tienduizenden euro's schade

VLISSINGEN – Criminelen hebben afgelopen maanden voor tienduizenden euro’s aan spullen gestolen op zeilboten in Zeeland. De jachthavens worden geteisterd door een golf van inbraken en diefstallen. De havenmeesters maken zich zorgen omdat de dieven nauwelijks zijn te stoppen.

Afgelopen twee weken ontving de politie alleen al 11 aangiftes van ‘diefstal op een vaartuig’. Vorige week donderdag sloegen dieven toe in de haven van Arnemuiden (Oranjeplaat). Op vier zeilboten werd ingebroken en werden tal van goederen meegenomen.

De week ervoor namen dieven ook al vier buitenboordmotoren mee in Arnemuiden. Ook bij andere jachthavens is de afgelopen maanden gestolen, bijvoorbeeld in Kortgene, Wolphaartsdijk, Terneuzen, Yerseke, Scharendijke, Brouwershaven, en op Tholen en Noord-Beveland. De havenmeesters spreken van een plaag.

De criminelen richten zich op buitenboordmotoren, inbouwapparatuur zoals dieptemeters, snelheidsmeters en losse spullen als marifoons, acculaders en gereedschappen, meldt de politie. Maar ook op etenswaren, vloerbedekking, alcohol, bestek tot zelfs koffie.

Quote

De eigenaren kijken vanaf half oktober tot aan de lente vaak amper naar hun dure zeiljachten om.

Havenmeester Scharendijke

Opvallend is dat er vooral veel lieren worden gestolen. “Een beetje goede lier kost toch al gauw enkele duizenden euro’s”, zegt de havenmeester van Scharendijke, die niet met naam wil worden vermeld.

Tijdens de wintermaanden slaan de dieven toe. “Bewust, omdat het dan rustig is”, vertelt hij. “De eigenaren kijken vanaf half oktober tot aan de lente vaak amper naar hun dure zeiljachten om.” Criminelen hebben zo ’s nachts vrij spel in de vrij toegankelijke jachthavens. “Mensen zijn erg gemakkelijk”, zegt de havenmeester. “Je zou toch denken dat de eigenaren een paar keer per maand komen kijken of alles nog in orde is.”

De havenmeesters van de getroffen jachthavens geven aan dat er nauwelijks iets te doen is tegen diefstal. Een aantal investeerde in camera’s, maar op die beelden blijken de daders slecht herkenbaar. Wel zeggen drie havenmeesters dat ze een Buurt-WhatsAppgroep hebben ingesteld voor het signaleren van verdacht gedrag.

Quote

Er zijn veel jachthavens in Zeeland en de politie kan simpelweg niet overal tegelijk zijn.

Politiewoordvoerder Willem-Jan Uytdehage

De KLPD (waterpolitie) in Vlissingen heeft de havenmeesters afgelopen maanden meermaals gealarmeerd over de inbraakgolf. Ook de politie doet daarnaast forensisch onderzoek en probeert vaker te patrouilleren. “Maar dat blijft lastig”, zegt woordvoerder Willem-Jan Uytdehage. “Er zijn veel jachthavens in Zeeland en de politie kan simpelweg niet overal tegelijk zijn.”

Hij roept eigenaren en havenmeesters op vooral zelf alert te zijn en waardevolle spullen als buitenboordmotoren ’s winters van de boot te halen. Ook het doorgeven van verdacht gedrag helpt de politie bij het onderzoek naar eventuele criminele bendes.

In Scharendijke neemt de havenmeester daarom foto’s van duistere figuren die in de jachthaven rondlopen. “Vooral in de zomer maken ze in de havens foto’s en lijken ze de boel dan al te inventariseren. Ik maak zelf dan weer foto’s van hen en hun auto’s en stuur die door naar de politie.” Uytdehage juicht dit soort initiatieven van harte toe.

Toch lijkt het een druppel op een gloeiende plaat. Het merendeel van de havenmeesters verwacht dat komende weken nog veel diefstallen aan het licht komen. “De mensen komen naar hun boten als het mooi weer wordt. Dan pas constateren ze dat er spullen zijn gestolen”, vertelt een havenmeester.