Volledig scherm
De afleveringen van dialecttijdschrift NOE zijn online te bekijken via de Tijdschriftenbank Zeeland van de ZB Bibliotheek. © Lex de Meester

Dialectblad NOE online beschikbaar

Het laatste nummer van het Zeeuwse dialecttijdschrift 'NOE’ verscheen in 2008. Nu zijn alle vijfentwintig afleveringen van het in Zeeuwse streektalen geschreven tijdschrift (nummers 0 t/m 24) online beschikbaar via de Tijdschriftenbank Zeeland van de ZB Bibliotheek van Zeeland. 

Het kwartaalblad ‘NOE. Een bitje uut ’t zuudwesten’ verscheen van 1997 tot 2008 in liggend, langwerpig formaat. Elk nummer telde veertig bladzijden. Het blad had uiteindelijk zo’n achthonderd abonnees. Er verschenen bijdragen in van circa negentig verschillende auteurs, van wie een kwart uit Zeeuws-Vlaanderen afkomstig was. Actieve schrijvers waren onder anderen Cees Maas, Bram Willeboordse, Anja Kopmels, Jan Zwemer, Jan Bruens, Pier van Damme en Charlotte van der Wiel. Zij schreven gedichten, korte of langere verhalen en vertalingen van songteksten in de eigen streektaal. Marco Evenhuis uit Oost-Souburg was behalve schrijver ook initiatiefnemer en drijvende kracht achter ‘NOE’.  

Zie: https://tijdschriftenbankzeeland.nl/periodicals/noe