Ernst Jansz trad na 'Klanken van oorsprong' op met zijn krontjong-orkest.
Volledig scherm
Ernst Jansz trad na 'Klanken van oorsprong' op met zijn krontjong-orkest. © Lex de Meester

Deze film laat je anders naar muziek luisteren

VLISSINGEN - ,,Iedereen kent Anneke Grönloh. Iedereen kent The Blue Diamonds. Maar kennen we ook het verhaal achter hun muziek?", zei regisseur Hetty Naaijkens donderdagmiddag bij Film by the Sea.

De volle zaal kon de vraag bevestigend beantwoorden, want die had net haar fascinerende documentaire Klanken van oorsprong gezien. Die vertelt het verhaal achter de vele artiesten met een Nederlands-Indische achtergrond, onder wie ook The Tielman Brothers, The Crazy Rockers, Sandra Reemer, Liesbeth List, Ernst Jansz en Boudewijn de Groot.

Uitlaatklep

Hun families behoren tot de 350.000 Indische Nederlanders die tussen 1945 en 1962 moesten terugkeren naar Nederland. Daar dienden ze een nieuw bestaan op te bouwen. Muziek was daarbij een belangrijke uitlaatklep. Het is een universeel verhaal, merkte Naaijkens. ,,Je komt in een ander land en je moet je aanpassen. Dat is van alle tijden." De regisseur is positief over de vermenging van culturen. ,,Misschien ben ik heel idealistisch, maar hoe meer culturen bij elkaar komen, hoe mooier de wereld naar mijn mening wordt."

Ziel

Een relatief jonge bezoeker zei in het nagesprek dat hij door de film met heel andere oren naar de muziek luistert. Dat is ook de kracht ervan, zei Naaijkens. ,,Muziek komt voort uit de ziel van de mens."

Naaijkens werkt samen met haar broer Leonard Retel Helmrich. Aan hem is het opvallende camerawerk te danken. ,,Hij heeft de 'single shot cinema' ontwikkeld. Tijdens de opnamen kreeg hij een hartstilstand. Nu ligt hij in een verpleeghuis. Ik vond een leerling van hem op Sumatra, die ervoor heeft gezorgd dat de film toch kon worden afgemaakt."

Ernst Jansz

Na afloop van de film gaf Ernst Jansz met zijn krontjong-orkest een fraai concert, met 'De ballade van Nina bobo' als een van de hoogtepunten.

Klanken van oorsprong wordt ook vrijdag en zaterdag vertoond, beide dagen om 13.30 uur. Vrijdag is er na afloop een talkshow met Hetty Naaijkens, gepresenteerd door Adriaan van Dis. Om 17.00 uur geven Rob Agerbeek, Hans Bax en Eddy Chatelin een gratis concert.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement