Volledig scherm
© stock.xchng

Delta trekt stekker uit analoge televisie

MIDDELBURG - Provider Delta stopt in het voorjaar van 2018 met analoge televisie. Zo'n 20.000 klanten maken nu nog gebruik van het analoge tv-signaal. 

Delta stapt volledig over op digitale televisie en radio, omdat het analoge tv-signaal op het kabelnetwerk drie tot zes keer zoveel ruimte inneemt als digitale tv. De provider heeft die ruimte nodig omdat het internetgebruik explosief stijgt. Vooral Netflix is populair. Vorig jaar zag Delta het dataverkeer met 40 procent stijgen, met name door de groeiende populariteit van videodiensten als Netflix en Youtube. Het aantal Netflix-abonnees nam bijvoorbeeld met 67 procent toe.

Poll

Delta moet analoge tv blijven aanbieden

  • Eens (61%)
  • Oneens (39%)
2056 stemmen

Ruim 80 procent van de klanten van Delta kijkt digitaal tv met een smartcard. De provider weet dat omdat het smartcards registreert. Dat betekent niet automatisch dat 20 procent analoge tv heeft. Delta wijst erop dat kinderen die het huis uit gaan, smartcards kunnen meenemen. Verder zijn er klanten die zonder smartcard digitaal kijken. Ook zijn er abonnees die de  Delta-tv-app gebruiken en die wordt ook niet geregistreerd. Verder is er een groep klanten die via een internetabonnement online televisie kijkt.

Gesprek

Voorjaar 2018 sluit Delta het analoge tv-signaal af. Delta houdt deze en volgende maand een onderzoek onder tv-klanten. Aan de hand van de uitkomst zal de provider dit najaar met 'analoge' klanten in gesprek over de mogelijkheden om televisie te kunnen blijven kijken. ,,We nemen ruim de tijd om alle klanten goed te informeren en te helpen bij de overstap van analoog naar digitaal.'' 

Delta-klanten die analoge tv hebben, beschikken al over een digitaal signaal. Daarom is een overstap in de praktijk in veel gevallen niet ingewikkeld. Ze kunnen digitale tv kijken zonder dat er een smartcard voor nodig is. De meeste televisies vanaf bouwjaar 2010 zijn daarvoor geschikt. Het is een kwestie van de tv anders instellen. Ook blijft het mogelijk om tv kijken met een digitale ontvanger, maar daarmee heeft de klant niet de optimale beeld- en geluidskwaliteit. Wie nu analoog televisie kijkt en alle mogelijkheden voor digitale tv wil verkennen, kan een kijkje nemen op delta.nl/allemaaldigitaal. Ook de vijftig dealers van Delta-producten staan paraat voor advies. 

Snelweg

Delta investeert ook 10 miljoen euro in zijn netwerk. Op 15.000 plaatsen in het netwerk wordt de apparatuur verbeterd, waardoor de capaciteit fors toeneemt. Delta vergelijkt dat met de verbreding van een vierbaans- naar een achtbaans snelweg. Vanaf augustus wordt internet in het basispakket al sneller: van 50 naar 80 Mb/s. Volgens Delta kunnen concurrenten die startsnelheid niet bieden. In de loop van 2018 gaat Delta fasegewijs een internetsnelheid tot wel 1 Gb/s aanbieden, waarmee Delta 'glasvezelsnelheden via de kabel' bereikt.

PZC nieuwsapp, download nu!
Klik hier voor iOS of hier voor Android!