Het peloton van de Delta Ride for the Roses koerst dit jaar voor het eerst door de Westerscheldetunnel.
Volledig scherm
Het peloton van de Delta Ride for the Roses koerst dit jaar voor het eerst door de Westerscheldetunnel. © Johan vd Heijden

Delta Ride for the Roses laat fietsers voor het eerst door Westerscheldetunnel koersen

TERNEUZEN - De Delta Ride for the Roses bereidt een spectaculaire editie voor. De toertochten in Zeeuws-Vlaanderen en Midden-Zeeland vinden beide plaats op zaterdag 13 juni en de duizenden fietsers die 120 kilometer rijden gaan allemaal door de Westerscheldetunnel.

Voorzitter Ben de Reu noemt de tocht symbolisch voor het oplossen van de problemen die er vorig jaar waren tussen het organisatiecomité in Zeeuws-Vlaanderen aan de ene kant en sponsor Delta en de het comité Midden-Zeeland aan de andere kant. ,,Bij de voorbereiding zie ik dat die helemaal voorbij zijn. Wat is er dan mooier om die verbinding zo te laten zien?"

Logistiek

Dat zorgt wel voor een ingewikkelde logistiek. Zoals het er nu naar uitziet, gaat het peloton vanuit Goes iets eerder van start dan dat vanuit Terneuzen, omdat de afstand naar de tunnel groter is. Het idee is dat wanneer de fietsers vanuit Goes in de ene tunnelbuis rijden, de fietsers uit Terneuzen door de andere koersen. Als ze door de tunnel zijn, gaan ze meteen door de andere tunnelbuis weer terug voor hun eigen tocht in Zeeuws-Vlaanderen of Midden-Zeeland.

Er wordt in groepen van 250 fietsers door de tunnel wordt gereden, begeleid door voorrijders en motoren. De snelheid wordt op maximaal 30 kilometer per uur gehouden.

Kiezen

De afgelopen drie jaar reden 1500 fietsers zowel op zaterdag als zondag. Die moeten nu kiezen. ,,Dat scheelt inkomsten", zegt De Reu, ,,maar we denken dat we die gaan compenseren omdat we een enorme run verwachten op de 120 kilometer. Wanneer krijg je de kans om door de tunnel fietsen?" Omdat beide tochten tegelijk plaatsvinden, heeft de organisatie ook extra motorrijders en verkeersregelaars nodig. 

De tochten van 25, 50 en 80 kilometer gaan niet door de tunnel. De inschrijving voor de Delta Ride for the Roses begint half februari.