Volledig scherm
Hoofdkantoor van de PZEM in Middelburg © PZC

Delta maakt papieren winst van 57,5 miljoen

MIDDELBURG - Energiebedrijf Delta (nu PZEM) heeft vorig jaar een papieren winst gemaakt van 57,5 miljoen euro. Dat boekhoudkundige resultaat is uitsluitend te danken aan een 'meevaller'. Wordt die niet meegerekend, dan blijft een verlies over van 28,5 miljoen.

Dat staat in het laatste jaarverslag van het energiebedrijf dat inmiddels doorgaat onder de nieuwe 'oude' naam PZEM. Dat Delta op papier zwarte cijfers schrijft, heeft te maken met een lichte verbetering van de energiemarkt. 

Door een stijgende olieprijs en daaraan gekoppelde gasprijs, is de verwachting dat de gasgestookte Sloecentrale vanaf 2020 een beter resultaat maakt dan voorzien. Boekhoudkundig mag die 'meevaller' (in jargon: vrijgevallen voorziening) worden toegerekend aan het resultaat. 

'Geen keihard geld'

Dat alleen zorgt voor een positief, maar dus ook vertekend beeld. ,,Het is geen keihard geld'', benadrukt financieel-directeur Frank Verhagen. De provincie en gemeenten, die aandeelhouders waren van energiebedrijf Delta, hoeven dan ook niet te rekenen op een winstuitkering, benadrukken Verhagen en algemeen-directeur Gerard Uytdewilligen.

Dat het met de energietak niet goed gaat, blijkt duidelijk uit het jaarverslag. Want zelfs het verlies van 28,5 miljoen is nog sterk vertekend. Als de resultaten van onder meer Delta Retail en de Netwerkgroep - onderdelen die zijn of worden verkocht - er vanaf worden gehaald, staat er zelfs een verlies van 94,2 miljoen euro onder de streep.

Vooruitzichten

Zowel de Netwerkgroep als Retail deden het vorig jaar beter dan in 2015. De Netwerkgroep maakte vorig jaar een winst van 27,3 miljoen. Retail draaide 25,7 miljoen winst. De omzet van Delta daalde met 259 miljoen tot 789 miljoen euro. Dat kwam vooral door lagere afzet en slechte prijzen voor elektriciteit en gas.

De vooruitzichten voor de energiemarkt voor komende jaren blijven slecht. Dit komt onder andere door een combinatie van overcapaciteit en gesubsidieerde energie welke ook deels wordt opgewekt in Duitsland. Door deze slechte marktomstandigheden blijven de kasstromen, net als de resultaten onder druk staan. De verkoop van de Delta Retail en de Netwerkgroep zorgen ervoor dat PZEM de slechte jaren kan overleven.