Volledig scherm
© Thinkstock

Delta komt als eerste in Nederland met supersnel internet over de kabel: 1 gigabit per seconde

VLISSINGEN - Supersnel internet via de tv-kabel: provider Delta levert het vanaf morgen aan Zeeuwse huishoudens. De snelheid gaat omhoog naar 1 gigabit per seconde, en dat is enorme sprong voorwaarts.

Die ene gigabit staat gelijk aan 1000 megabit. De hoogste snelheid die Delta nu aanbiedt, is 400 megabit per seconde. De stap is dus groot. 

Ambitie

Delta heeft ‘altijd de ambitie het beste netwerk van Nederland te hebben’, geeft communicatiemanager Mariska van der Hulst aan. ,,En dat lukt met deze stap, want we zijn de enige in Nederland die internet met deze snelheid via de kabel doorgeeft.” Andere aanbieders doen dat vooralsnog alleen met glasvezelnetwerk. ,,We krijgen regelmatig de vraag: waarom leggen jullie geen glasvezel aan? Met dit initiatief geven we het antwoord: het is helemaal niet nodig hele straten open te breken om nog onder de grond aan het werk te gaan.”

Delta moet er wel andere dingen voor doen. Om de apparatuur geschikt te maken voor de zogenoemde ‘fiberspeed’ vervangt Delta onderdelen in maar liefst 15.000 Zeeuwse ‘wijkkastjes’. Daarin wordt een nieuwe techniek mogelijk gemaakt: DOCSIS 3.1. Daarnaast maakte het bedrijf de afgelopen tijd ruimte op de kabel door te stoppen met het aanbieden van analoge televisie. Dat leidde wel tot protesten, maar het bedrijf verdedigde zich door daarvoor in de plaats beter internet te beloven. Dat maakt Delta nu dus waar.

Toekomst

Quote

Tien jaar geleden hadden we nog da­ta-abonnement­jes. Dat is iets wat we ons nu niet meer kunnen voorstel­len.

Mariska van der Hulst, Woordvoerster Delta

Het aanbod voor het supersnelle internet komt bovenop de drie bestaande mogelijkheden: 100, 200 en 400 megabit per seconde. ,,De meeste mensen kiezen nu voor 200 megabit", vertelt Van der Hulst. ,,We verwachten dan ook niet dat klanten ineens massaal overstappen naar sneller internet. Maar dat gaat in de toekomst wel gebeuren. De ontwikkelingen gaan zó snel. Tien jaar geleden hadden we nog te maken met data-abonnementjes, en kon ineens je tegoed op zijn. Dat is iets wat we ons echt niet meer kunnen voorstellen. Over nog eens tien jaar zijn we ongetwijfeld weer vele stappen verder. Dan is supersnel internet gewoon hard nodig. En dan zijn wij daar klaar voor.”

Wie kiest voor het ‘supersnelle’ pakket, heeft een nieuw modem nodig. Delta geeft dat gratis in bruikleen. Het nieuwe pakket gaat 125 euro per maand kosten. Dat is inclusief een uitgebreid tv-aanbod. Ter vergelijking: het pakket met 400 megabit kost nu 73,50 euro per maand.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement