Volledig scherm
Een slimme meter met de ingeplugde Delta Inzicht.

Delta geeft klanten meer inzicht in energieverbruik

VLISSINGEN - Online precies bijhouden hoeveel elektriciteit en gas je per minuut, uur of dag gebruikt. Delta presenteerde woensdag een nieuwe toevoeging aan de slimme meter. Wie een slimme meter heeft of krijgt, en een energiecontract, kan vanaf dit moment gratis de Delta Inzicht bestellen.

Het kleine apparaatje kan in de USB-poort van de slimme meter geplaatst worden. Door de Delta Inzicht vervolgens met het wifi-netwerk te verbinden, ziet een gebruiker op zijn persoonlijke internetpagina van Delta precies hoeveel gas en elektriciteit hij gebruikt. Wie zonnepanelen heeft, ziet ook hoeveel elektriciteit die terugleveren. Dit is overigens een overzicht van het totaal. Je ziet dus niet hoeveel energie de verschillende apparaten in je huis verbruiken. Vanaf het moment dat je een slimme meter hebt, kun je op de website van Delta het bijbehorende apparaatje opvragen. Op dit moment heeft ongeveer een op de vijf Zeeuwen een slimme meter, zegt energieadviseur Sjaak Vogel van Delta. Hij stelt dat gebruikers gemiddeld tien procent op hun totale energierekening kunnen besparen door daaraan Delta Inzicht toe te voegen. "Hiermee kun je gerichte besparingsacties ondernemen. Dit is een volgende stap in het verduurzamen van Zeeland, na het leveren van honderd procent groene stroom aan alle gebruikers."

Pilot

Netbeheerder Enduris installeert de slimme meters tot 2020 steeds in andere delen van Zeeland. Deze meter leest automatisch en op tijd de meterstanden uit. Gebruikers hoeven meterstanden voor elektriciteit en gas daarom niet meer zelf door te geven. Door hier de Delta Inzicht aan te koppelen, zie je op elk gewenst moment hoeveel energie je gebruikt.

Louis Reijnierse uit Biezelinge deed mee aan de pilotfase van Delta Inzicht. Met zijn persoonlijke Deltapagina geopend op zijn iPad demonstreert hij hoe dit werkt.

Reijnierse heeft zonnepanelen, dus hij ziet ook hoeveel energie die terugleveren. Wanneer Reijnierse de waterkoker aanzet, springt het verbruik in een paar seconden van 103 naar 1852 Kilowattuur. Hij kijkt zeker elke dag wel even hoe het staat met zijn energieverbruik. "Het wordt een soort sport." Zijn vrouw en hij gingen altijd al bewust met energie om. Hij denkt niet dat het gebruik van Delta Inzicht hen tien procent van de energiekosten zal besparen. Maar toch bracht het besparingsideeën. "Broodjes bakken we niet meer in de oven, maar in de airfryer. De oven moet lang opwarmen, dat kost veel meer energie." Het koffieapparaat en de televisie gaan uit wanneer ze die niet gebruiken. En ze douchen niet te lang. "Eerst hield ik in Excel bij hoeveel energie we gebruikten, maar dat is niet meer nodig."