Volledig scherm
PREMIUM
Links boer Jan van Dam in gesprek met teeltadviseur Wouter van Zeele. © Peter Nicolai

De Nedersoja rukt op in Zeeland

SCHOONDIJKE - Soja brengt nog geld in het laatje van de boer. Daarom laat akkerbouwer Jan van Dam uit Schoondijke voor het derde jaar sojazaad zaaien. Het Zeeuwse areaal sojabonen is met 50 hectare nog bescheiden, maar de agrarische coöperatie Agrifirm ziet er wel brood in. ,,Ik denk dat de teelt gaat uitbreiden, want er is vraag naar. Het is een veelbelovend gewas'', zegt Wouter van Zeele van Agrifirm, die akkerbouwers in Zeeuws-Vlaanderen bij de sojateelt adviseert.

We praten niet over gewone soja, maar over Nedersoja. Dat zijn sojabonen die niet genetisch gemodificeerd zijn. Elders in de wereld is dat vaak het geval. De telers waarmee Agrifirm werkt, leveren uitsluitend aan sojaverwerker Alpro in het Vlaamse Wevelgem. Die eist gentechvrije soja en is bereid daar ook iets meer voor te betalen. Alpro produceert allerlei sojadrinks voor consumenten die bijvoorbeeld een koemelkallergie hebben. 

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Rabobank schrapt tientallen banen in Zeeland, Roosendaal wordt hotspot

    Rabobank schrapt tientallen banen in Zeeland, Roosendaal wordt hotspot

    VLISSINGEN - Rabobank krimpt en voegt samen. Dat betekent dat 30 tot 40 banen in Zeeland verdwijnen, en in West-Brabant nog eens 40 tot 50. Een gevolg van de in 2015 aangekondigde reorganisatie. De bank concentreert de specialistische dienstverlening vanaf begin volgende maand in Roosendaal. Tegelijkertijd wil het, met minder mensen, meer betrokken zijn. Terug naar de boerenleenbank, zoals de coöperatie ooit is ontstaan.