Volledig scherm
Inge Bosscha. © Lex De Meester

'De kerk verlaten is een eenzame weg'

OOST-SOUBURG - Kerkverlaters voelen zich vaak eenzaam en onbegrepen. Dat weet Inge Bosscha (40) uit eigen ervaring. De inwoonster van Oost-Souburg begint deze week als coach om deze ‘vergeten’ groep mensen te steunen en te begeleiden.

,,Je geloof verliezen is te vergelijken met een aardbeving: de grond waarop je loopt begint ineens te schudden, terwijl je niet eens wist dat ‘ie kon bewegen. Het is heel ontwrichtend. Alles wat je geleerd hebt, blijkt misschien niet waar te zijn.”

Quote

Ik heb gemerkt dat zó veel mensen alleen worstelen

Inge Bosscha

Inge Bosscha, opgegroeid in Sint-Laurens, stapte zo’n vijftien jaar geleden uit de gereformeerd vrijgemaakte gemeente. Twee jaar geleden beschreef Inge haar ervaring op haar facebookpagina. Haar bericht bracht een stroom van reacties teweeg. Ze opende daarom datzelfde jaar de website dogmavrij.nl, een platform voor verhalen van en over mensen die hun geloof de rug toe keerden. Daarnaast zette ze een besloten facebookgroep voor kerkverlaters. Zo ontdekte ze dat veel kerkverlaters met dezelfde problemen kampen. ,,Ik heb gemerkt dat zó veel mensen alleen worstelen. De kerk verlaten is een eenzame weg.”

Duivel en hel

Daarnaast zijn veel kerkverlaters bang voor afwijzing, straf, de duivel en de hel. Ze voelen zich onderdrukt, veroordeeld en zijn soms zelfs getraumatiseerd. ,,Er is dan sprake van het ‘Religieus Trauma Syndroom’. De klachten lijken op een posttraumatische stressstoornis, alleen zijn ze religiegerelateerd.” Ook identiteitsproblemen komen veel voor, weet Bosscha. 

Quote

Ik zal nooit tegen mensen zeggen dat ze uit de kerk moeten stappen

Inge Bosscha

De rol van coach, die ze eigenlijk al had door haar website en steungroep, wil Bosscha daarom nu ook beroepsmatig vervullen. ,,Doordat ik ervaringsdeskundige ben, herken ik de angsten en fobieën van mensen. Ik vind niks gek. De valkuil van mensen die de kerk verlaten is dat ze geleerd hebben om te leven volgens een extern gezag. Ik wil ze helpen hun eigen identiteit te vinden en op eigen benen te staan.”

Bosscha heeft zeker niet het doel om mensen van het geloof af te helpen. ,,Ik zal nooit tegen mensen zeggen dat ze uit de kerk moeten stappen. Het gaat mij om vrijheid van denken. Ik zou het heel mooi vinden als ik mensen die beschadigd zijn kan helpen om zover te herstellen dat ze weer met vreugde naar de kerk gaan, of in vrede verlaten. Wat de uitkomst van de gesprekken is, maakt niet uit. Als het maar hún uitkomst is.”

Meer informatie: www.ingebosscha.nl.

De PZC nieuwsapp, download ‘m nu!
Klik hier voor iOS of hier voor Android!
PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement