Volledig scherm
Actievoerders tegen de ontpoldering, archieffoto 2017 © Camile Schelstraete

De Hedwigepolder was toch eens maar nooit weer? In de Staten zijn ze er niet gerust op

MIDDELBURG - Het spook van de ontpoldering waart nog steeds door Zeeland. De Statenfracties van SGP en Partij voor Zeeland zijn er niet gerust op dat er in de toekomst niet meer land onder water wordt gezet.

Dat bleek vrijdag tijdens een vergadering van de Statencommissie Ruimte. Joan van Burg (SGP) was gealarmeerd door het verslag van een vergadering van de Vlaams-Nederlandse Scheldecommissie van 5 juni. Hij kreeg bijval van Gert-Jan Minderhoud (PvZ).

Niet robuust

Die laatste wees op de zinsnede dat ‘de natuur in het Schelde-estuarium nog niet voldoende robuust en veerkrachtig is’. Hij voegde daaraan toe dat de situatie er niet beter op wordt als Antwerpen vanwege uitbreidingsplannen ‘grond uit de haven in de Schelde blijft pleuren’. Minderhoud: ,,Zo komt ontpoldering in beeld. Wanneer is het een keer klaar?”

Van Burg vond de volgende zin in de notulen van de Scheldecommissie nog verontrustender. ,,Wij zijn van mening dat de natuur in het estuarium verbetering behoeft en dat de VNSC daar, samen met ons, actie voor moet ondernemen”, las hij voor. Hij zag dat als een aankondiging dat er meer nodig is dan tot nu toe is gebeurd in de Westerschelde.

Mordicus tegen

Gedeputeerde Anita Pijpelink (PvdA, natuur) antwoordde dat er ‘geen enkele indicatie is dat er moet worden ontpolderd’. De Zeeuwse vertegenwoordiger in de Scheldecommissie heeft aangegeven dat de provincie daar mordicus tegen is. Dat neemt niet weg dat op dit moment gewerkt wordt aan een lange termijnvisie, gaf een ambtenaar aan, en dat nog niet alles op orde is.

,,Blijkbaar wordt nagedacht over vervolgstappen", concludeerde Van Burg. Minderhoud was nog niet gerustgesteld. De Staten willen daarom nog een keer apart over het onderwerp vergaderen. 

 1. Mariniers willen geen verkering met Zeeland: ‘Het ligt niet aan jou. Het ligt aan ons’
  PREMIUM
  Reportage

  Mariniers willen geen verkering met Zeeland: ‘Het ligt niet aan jou. Het ligt aan ons’

  DOORN - Ruim twee uur rijden is het, van Vlissingen naar Doorn. Moet je nog hopen dat er geen files zijn, anders komt er zó een half uur bij. En toch: ,,Die reistijd naar Vlissingen is echt het punt niet”, zegt de marinier met de blonde kuif die net buiten het kazerneterrein wat rekoefeningen doet. Hij klinkt enigszins verbeten. Alsof een marinier zich daardoor zou laten tegenhouden! ,,Ik ken genoeg mariniers die ver moeten rijden om naar hun standplaats te komen. Twee, drie uur. Jawel. En ‘s avonds weer terug. Láchend. Echt.”
 2. Vorming van nieuw Veers college gaat tijd kosten

  Vorming van nieuw Veers college gaat tijd kosten

  DOMBURG - De vorming van een nieuw Veers college gaat tijd kosten. Een duidelijke voorkeur voor één coalitie is er nog niet. Informateur Wouter van Zandbrink voerde vrijdag en zaterdag een eerste serie gesprekken met vertegenwoordigers van de vijf fracties. Dat gebeurde nadat woensdag DTV de stekker uit het dagelijks bestuur trok door terug te treden. Volgens de informateur is een eerste ronde onvoldoende om al conclusies te kunnen trekken. ,,Er zijn meerdere gespreksrondes nodig”, liet hij zaterdagnamiddag weten.
 3. Voor Oranje-speler Saïd Bouzambou was lid worden van een voetbalclub te duur: ‘Het is zó belangrijk’
  PREMIUM

  Voor Oran­je-spe­ler Saïd Bouzambou was lid worden van een voetbal­club te duur: ‘Het is zó belangrijk’

  VLISSINGEN - Als Saïd Bouzambou, zoals op deze woensdagmiddag, een paar uurtjes over heeft gaat hij het liefst even naar één van de pleintjes in Vlissingen. Dan trapt hij een balletje met de plaatselijke jeugd voor wie de (zaal)voetballer – die ruim vijftig interlands voor het Nederlands zaalvoetbalteam achter zijn naam heeft – een voorbeeld is. Vaak voetbalt Bouzambou met jongens die al lid zijn van een vereniging. Maar heel soms komt het voor dat er ventjes tussen lopen die wel een duwtje in de juiste richting nodig hebben. ,,Dan denk ik: jij moet zo snel mogelijk lid worden van een club.’’ En dan komt het Jeugdsportfonds in beeld.