Volledig scherm
Het personeel van De Biet © Misset Horeca

De Biet in Zierikzee uitgeroepen tot beste café van Nederland

ZIERIKZEE - De Biet in Zierikzee is maandagavond tijdens een feestelijk bijeenkomst in Hilversum uitgeroepen tot het beste café van Nederland. Volgens de vakjury van de Misset Horeca Café Top 100 geldt het bedrijf van Robbert Roggeband als 'schoolvoorbeeld van een café anno 2017'.

,,De Biet is een compleet plaatje", zegt Michel Simon van Misset. ,,Ze hebben zich een paar jaar geleden ook toegelegd op eten, maar je ziet in alles dat het nog een echt café is. De balans is perfect."

Roggeband nam het café vijftien jaar geleden over. Sinds 2005 staat hij in de top-100, waarvan de afgelopen vijf jaar steeds in de top-10. Twee jaar geleden werd hij al eens derde, maar vorig jaar kelderde De Biet naar een negende plek. En nu dus met glans terug op het hoogste podium. 

,,We waren vorig jaar nog een beetje naar de juiste formule aan het zoeken toen het eten er bij kwam", reageert de winnende caféhouder. ,,Wellicht hebben we toen andere aandachtspunten losgelaten. Je wordt wat allrounder, dus kan het zijn dat je in zo'n fase op de werkvloer wat steekjes laat vallen."

'We blijven gewoon onszelf'

Volledig scherm
Café De Gekroonde Suikerbiet © DirkJan Gjeltema

De Zierikzeeënaar is trots op het resultaat van hard werken: ,,We hebben feitelijk in drie jaar tijd een hele andere Biet neergezet, met een vernieuwde crew ook." De eerste plek is voor Roggeband evenwel geen reden nu op z'n tenen te gaan lopen, om uitglijders te voorkomen. 

,,Het verandert voor ons in feite niks aan wie we zijn, wat we doen en hoe we het doen. We blijven gewoon onszelf. Dat is het beste, want met die uitstraling heb je die prijs gewonnen. Het is gewoon een leuke kroon op vijftien jaar werk. Maar als je eerste wordt, komt er denk ik ook wel wat op je af. We gaan ieder geval een leuke winter tegemoet, verwacht ik. Want ik geloof wel dat zo'n prijs extra aanloop meebrengt, van mensen die nieuwsgierig zijn hoe De Biet er uitziet."

Maar er kleeft ook een nadeel aan de eerste plek, aldus Roggeband. ,,Volgens het reglement word je dan in de ere-galerij geplaatst en mag je het navolgende jaar niet meedoen. Zo krijgen anderen weer een eerlijke kans. Ze zeggen wel eens dat je beter tweede of derde kunt worden, want dan heb je ieder jaar de aandacht. Maar dat is ook wel weer een beetje flauw. Uiteindelijk wil je toch een keer eerste worden. Daar doe je het voor!"

Naast De Biet staan nog drie andere Zeeuwse café's in de top-100, waarvan twee Schouwse zaken. Salud in Scharendijke staat op de 28ste plaats. Het Paard in Renesse en Desafinado in Middelburg leggen beslag op respectievelijk de 60ste en 64ste positie.  Huppel the Pub in Den Haag eindigde achter De Biet op de tweede plek. Het brons ging naar café De Koning uit Alkmaar.

Zo komt de Café Top 100 tot stand

Volledig scherm
De Biet in Zierikzee © DirkJan Gjeltema

Om tot de Café Top 100 te komen worden cafés in drie rondes bezocht. Voor deelname vraagt Misset Horeca een vergoeding (€149 voor abonnees, €199 voor niet-abonnees). 

Daarvoor krijgt elk bedrijf uitgebreide rapportages van de jurybezoeken, promotiemateriaal voor de Publieksprijs en bij een plek in de Top-100 toegang tot de uitreiking. Alle zaken worden in de eerste ronde anoniem bezocht door mystery guests. Zij beoordelen de cafés op diverse punten, waaronder uitstraling, service, gastvrijheid, uitserveren, hygiëne en productkeuzes.

De 125 best scorende bedrijven gaan naar ronde twee, waar een vakjury anoniem de zaken bezoekt. De vakjury bestaat uit mensen die de afgelopen jaren hun sporen in de branche hebben verdiend. Zij beoordelen de zaken op dezelfde punten, maar door het oog van de professional. Uiteindelijk komt uit de eerste twee rondes een totaalscore en op basis daarvan wordt een top-100 samengesteld.

Het vakjurybezoek telt voor 80 procent mee. In de derde ronde gaat de hoofdjury aangekondigd langs bij de top-5 van de lijst, om het café te beoordelen, in gesprek te gaan met de ondernemers en een kijkje te nemen achter de schermen en in de boeken. Op basis van deze bezoeken wordt de volgorde in die top-5 bepaald. 

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Tbs met dwangverpleging geëist tegen gewelddadige Hagenaar

    Tbs met dwangver­ple­ging geëist tegen gewelddadi­ge Hagenaar

    MIDDELBURG – De 31-jarige Hagenaar M. B. zou in ieder geval een tbs met dwangverpleging plus de zes weken cel van een eerder vonnis opgelegd moeten krijgen, vindt de officier van justitie in Middelburg. B. wordt ervan verdacht op 2 juni van dit jaar in Vogelwaarde zijn partner ernstig te hebben mishandeld en een dag later haar vader te hebben bedreigd. Zo zou hij haar bij de haren hebben gepakt, tegen de grond hebben gesmeten, tegen haar rug hebben getrapt en de keel hebben dichtgeknepen. Haar vader had hij gedreigd ‘dat kolere kot in de fik te steken’ en iedereen die in de weg stond ging opruimen.
  2. Twee jaar cel geëist voor klap met hamer

    Twee jaar cel geëist voor klap met hamer

    MIDDELBURG - Tegen de 38-jarige C. H., zonder vaste woon- of verblijfplaats, is maandag in Middelburg een gevangenisstraf van twee jaar geëist. ook zou ze nog een celstraf van zes weken moeten uitzitten van een eerder vonnis. De vrouw wordt ervan verdacht op 8 april van dit jaar een oudere man bij wie zij tijdelijk inwoonde met een klauwhamer tegen zijn hoofd te hebben geslagen. De man liep daardoor een gebroken neus en een bloedend oor op. Kort daarvoor zou zij hem met een mes in de rug hebben gestoken. Volgens de vrouw viel het allemaal wel mee. De klauwhamer kwam eigenlijk tegen zijn hand aan en door de klap eindigde die hard op zijn neus. Het mesje was een tomatenmesje geweest en was niet meer dan een prikje geweest. ,,Een poging doodslag en een eenvoudige mishandeling, concludeerde de officier van justitie.’' De achtergrond van de delicten lag in de relationele sfeer. De man dacht een relatie met haar te hebben en eigenlijk was H. daar helemaal niet van gediend. Toen hij op de bewuste dagen in een geïrriteerde sfeer avances maakte regeerde zij met de hamer en het mesje.