Volledig scherm
Damen en vakbonden ondertekenen een convenant om de order voor nieuwe onderzeeboten in Nederland te laten landen. Vlnr: directeur Hein van Ameijden van Damen Naval Shipbuilding en vakbondbestuurders Piet Verburg (CNV), Melanie Blonk (RMU), Dirk van Gestel (De Unie) en Carl Kraijenoord (FNV). © Frank Balkenende

Damen en vakbonden jagen samen op order voor bouw nieuwe onderzeeboten

VLISSINGEN - Nederland moet voorkomen dat de bouw van vier nieuwe onderzeeboten voor de Koninklijke Marine aan de neus van Damen Schelde Naval Shipbuilding voorbij gaat. Daarmee zouden niet alleen banen in de marinescheepsbouw, maar ook kennis en kunde verloren gaan.

Damen en vier vakbonden trekken samen op. Ze willen de order van ruim 3,5 miljard euro in Nederland laten landen. Ze tekenden woensdag in de werkplaats bij Damen Shiprepair in Vlissingen een convenant, waarmee ze de druk op het kabinet opvoeren. De vakbonden is het erom te doen de werkgelegenheid in de Nederlandse marinescheepsbouw te behouden. De order levert 6000 manjaren werk op, in Vlissingen en Den Helder. Met het onderhoud erbij gaat het om 15.000 manjaren werk.

Het kabinet neemt binnenkort een besluit over de vervanging van de Walrusklasse. Die is dertig jaar oud en mag met pensioen. Nieuwe onderzeeboten mogen vanaf 2027 worden gebouwd. De bouw levert tien jaar werk op, plus nog eens twintig jaar onderhoud. Damen vormt samen met het Zweedse Saab een consortium. Een sterk punt is dat Damen/Saab vernuftige Britse sonartechonologie mogen integreren in hun ontwerp. Er zijn echter meer kapers op de kust: de Franse Naval Group, het Duitse TKMS en het Spaanse Navantia.

Volledig scherm
Vakbondbestuurders bij een dok op de werf van Damen Shiprepair in Vlissingen. © Frank Balkenende
PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement