Volledig scherm
Archief: café © ANP

Daling cafés houdt ook in Zeeland aan

POLLVLISSINGEN - Het aantal Zeeuwse cafés blijf dalen. Vorig jaar waren het er nog 284, tegen 323 in 2007.

Binnen de horeca zit het café al jaren in het verdomhoekje. Vooral de bruine kroeg en het dorpscafé hebben het zwaar. Zeeland is sinds 2007 bijna veertig cafés verloren. Zeeland telt nu nog 284 cafés, blijkt uit een rapport van het horeca-adviesbureau Van Spronsen & Partners uit Leiden. Het bureau baseert zich op cijfers van HorecaDNA, de nieuwe naam van het vroegere horecabedrijvenregister. 

poll

Ik ga graag naar het café

  • Eens (38%)
  • Oneens (62%)
703 stemmen

Landelijk is sprake van een terugval met 4 procent. In 2007 had Nederland nog 10.276 cafés, tegen 8952 in 2016. Vooral in de Randstad, Flevoland, Noord-Brabant en Limburg gingen veel cafés ter ziele. In Limburg is de concurrentie dan ook hevig. Voor elke 1110 inwoners staat er een café. Zeeland heeft één café per 1342 inwoners. De neergang is minder groot dan elders. Veel Zeeuwse cafés kunnen het hoofd boven water houden door het groeiend aantal verblijfstoeristen en dagjesmensen. 

Vooral de bruine kroeg en het buurt- en dorpscafé staan onder druk. Volgens Nick ten Hove van Van Spronsen & Partners door een optelsom van factoren. Een grote invloed hadden beslissingen van de rijksoverheid: het rookverbod in cafés en het verbod om alcohol te schenken aan jongeren onder de 18 jaar. 

'Meer oorzaken'

Ten Hove: ,,Je kunt meer oorzaken aanwijzen. Het bruine café, ook al zijn er ondernemers die met allerlei activiteiten publiek proberen te trekken, moet het vooral hebben van ouderen. En aangezien onze maatschappij vergrijst, neemt de klantengroep dus af. Daarnaast zie je tal van andere effecten.  Jongeren besteden hun vrije tijd anders. Ze kiezen voor festivals, of ze blijven thuis om samen met vrienden onder het genot van een biertje Netflix te kijken. Daarnaast is de bierconsumptie in Nederland de afgelopen tien jaar met 10 procent gedaald.''

Tegenover de terugval van de dorpskroeg staat de groei van het aantal eetcafés: 25 procent van alle cafés in 2012 en in 2016 inmiddels 28 procent. Ten Hove verwacht dat het eetcafé de nummer één wordt in caféland. Nu is dat nog de bruine kroeg (31 procent). ,,Ik raad eigenaren van cafés altijd aan een hapje eten aan te bieden. Als je met vrienden om vier uur 's middags zit te borrelen en je kunt er ook een simpel menu - een halve kip of een visje - eten, dan blijft je eerder hangen. De bestedingen nemen zo toe.''

Toekomst ziet hij ook voor cafés die een niche - speciaalbier of wijnbar - invullen. Hij heeft vooral verwachtingen van blurring: de kapper die ook een glaasje schenkt of de kroegbaas die behalve bier schenkt ook bierpakketten verkoopt. ,,Dan moet de overheid wel de ouderwetse drank- en horecawetgeving eens aanpassen aan de tijd.''

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement