‘Da’s de burgemeester, maar hoe heet ze ook alweer?’

Poll I Video I QuizVLISSINGEN - De helft van de Nederlanders weet niet wie hun burgemeester is. Dat blijkt uit een landelijk onderzoek van ROm/Stadszaken.nl en USP Marketing Consultancy. Hoe goed kennen de inwoners van de gemeenten Vlissingen, Reimerswaal en Sluis hun burgemeester? We gingen de straat op met foto’s van Bas van den Tillaar, José van Egmond en Marga Vermue.

poll

Ik zou mijn burgemeester ook niet herkennen

  • Eens (36%)
  • Oneens (64%)
1388 stemmen
Volledig scherm
Ruben Goedhart (links) en Barry Bruijnooge met de foto van hun burgemeester. © Lex de Meester en Mechteld Jansen

Barry Bruijnooge (17) kijkt vragend naar de foto van de lachende blonde vrouw. ,,Ik heb geen idee wie dat is. Ze ziet eruit als een minister, of een voorzitter. Ze lijkt me aardig.” De Yersekenaar staat op het punt om kaas te kopen op de markt. De verkoper in de kraam herkent de vrouw op de foto meteen. ,,Ik ken haar zelfs, en ik woon hier niet eens! Dat is de burgemeester, José van Egmond heet ze. Ze was eerst wethouder in Nootdorp.” Bij Barry gaat ook een lichtje branden. ,,Oh ja, ik had wel gehoord dat we een nieuwe burgemeester hebben.” Hij grijnst. ,,Ze is nogal streng met vuurwerk, dat weet ik wel.”

Lian Potter uit Yerseke herkent Van Egmond meteen. ,,Ze is een heel lief mens. Net als de vorige burgemeester, Piet Zoon. Dat was ook al zo’n lieverd. Mijn man werkt bij de brandweer, en daar is ze op bezoek geweest. Echt zo’n vrouwtje dat zich makkelijk aanpast. Ze is heel aardig en neemt je serieus. Ze hoort bij ons. Ze is geen hoge pief, zeg maar. Ze is ook heel erg voor de hulpverleners. Echt iemand die doorpakt. Maar hoe héét ze nou ook alweer?”

Achmed, Mustafa en Emran uit Vlissingen hoeven maar een snelle blik te werpen op de foto van Bas van den Tillaar. ,,Dat is de burgemeester”, weten Achmed en Mustafa meteen. ,,Hij was bij ons in de moskee, vlak voor oud en nieuw. Hij kwam praten over het vuurwerk, en wilde dat het voor iedereen een veilige oudjaarsavond zou worden”, zegt Mustafa. ,,Ik vond hem een vriendelijke, aardige man. Hij weet hoe hij met mensen moet omgaan.” Zijn naam, die zijn ze vergeten. Mustafa lacht. ,,Heet hij Bas? Dat kan ik wel onthouden.”

Ruben Goedhart uit Oost-Souburg herkent Van den Tillaar niet. ,,Is dat de vader van Guus Meeuwis?”, vraagt hij als hij de foto ziet. Serieuzer: ,,Ik denk dat hij in de politiek zit. Dat zie ik aan dat pak en hoe-ie zit. Is het de burgemeester? Oooh natúúrlijk. Ik zag hem wel eens, toen ik nog in restaurant De Gevangentoren werkte. Een heel vriendelijke vent. Hij deed altijd heel normaal.” Dat hoort ook bij een burgemeester, vindt Goedhart. ,,Zo iemand moet dicht bij het volk staan. Hij is toch de vertegenwoordiger van de stad naar de buitenwereld.”

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Van die bijzondere stemmen, die je helemaal tot rust brengen
    Column Ondine van der Vleuten

    Van die bijzondere stemmen, die je helemaal tot rust brengen

    Opeens had iedereen er de mond (of moet ik zeggen: de oren?) vol van: ASMR. Vloggers wierpen zich met verve op de autonomous sensory meridian response en maakten hilarische filmpjes waarin ze bij de microfoon in de weer gingen met haarborstels, lange nagels en kauwgom. Dat alles om de gewenste effecten te bewerkstelligen bij de luisteraar: een euforisch gevoel dat vaak begint met een prikkelende sensatie op de hoofdhuid, uitmondend in een gevoel van diepe ontspanning.