Volledig scherm
© ANP

‘Cowboygedrag’ Noord-Brabant kan Zeeuwse starters straks een huis kosten

KERKWERVE - De aanleg van een bedrijventerrein bij Moerdijk zou zomaar de bouw van starterswoningen in Zeeland kunnen blokkeren. Kamerleden hebben het over ‘cowboygedrag’ van de provincie Noord-Brabant, de Zeeuwse ZLTO-voorman Joris Baecke noemt de gang van zaken ‘stuitend’.

De provincie Noord-Brabant wil het Logistiek Park Moerdijk verder ontwikkelen. Daarvoor zijn onlangs de ammoniakrechten van zes veehouderijen aangekocht. Het opmerkelijke is dat er daarvan maar twee in Noord-Brabant liggen en de overige in Kerkwerve, Ruinerwold (Drenthe) en Assendelft en Hyppolytushoeve (Noord-Holland). Met de aangekochte vergunningen wordt de uitstoot van stikstof door Logistiek Park Moerdijk gecompenseerd.

De consequenties voor Zeeland kunnen ingrijpend zijn, waarschuwt Statenlid Lars Jacobusse (CU), die - net als het CDA - vragen heeft gesteld aan het provinciebestuur. ,,Stel dat je in Kerkwerve een paar huizen wil bouwen. Dan is daar stikstofruimte voor nodig. Die is nu dan dus weggekocht door Noord-Brabant.” In vragen aan minister Carola Schouten (CU, landbouw) betitelen de Kamerfracties van CDA en CU de handelwijze van Noord-Brabant als ‘cowboygedrag’. Ook zij wijzen erop dat hierdoor in de omgeving van de opgekochte boerderijen mogelijk geen starterswoningen meer kunnen worden gebouwd.

Quote

Stel dat je in Kerkwerve een paar huizen wil bouwen. Dan is daar stikstof­ruim­te voor nodig. Die is nu dan dus weggekocht door Noord-Bra­bant

Lars Jacobusse, Statenlid

Baecke vindt de gang van zaken ‘stuitend’. ,,Dit is een overheid onwaardig. Ik heb hier geen goed woord voor over.” Volgens hem gebeurt nu precies waar de landbouwsector bang voor is. ,,Als de uitstootrechten van boeren kunnen worden opgekocht door de partijen met de diepste zakken, dreigt een uitverkoop van de landbouw." 

ZLTO voorman Joris Baecke heeft 'geen goed woord over' voor het gedrag van Noord-Brabant
Volledig scherm
ZLTO voorman Joris Baecke heeft 'geen goed woord over' voor het gedrag van Noord-Brabant © Camile Schelstraete

Spookstallen voor criminelen

De ZLTO-voorman voorziet spookstallen. ,,Zo krijg je boerenbedrijven zonder vergunningen. Wat gaat daarmee gebeuren? Dat leidt tot leegstand en verkrotting op het platteland.” CDA en CU waarschuwen voor ondermijning: dat de voormalige boerderijen ten prooi vallen aan criminelen.

Zowel Baecke als Jacobusse dringt aan op actie van de provincie. ,,Dit is een bom onder de gebiedsgerichte aanpak”, zegt de laatste. Dat speelt juist op de kop van Schouwen, waar de natuur het meest te lijden heeft van stikstof. Het idee is dat te verhelpen door bínnen Zeeland en bínnen de agrarische sector met vergunningen te schuiven. ,,Je moet lokaal tot oplossingen komen”, zegt Baecke. ,,Je kunt niet met rechten uit Kerkwerve een oplossing creëren in Moerdijk en dan tegen Zeeland zeggen: zoek het maar uit. Dat is onverantwoord.”  

Onaangename overvaltactiek

Gedeputeerde Anita Pijpelink (PvdA, natuur) spreekt van een ‘onaangename overvaltactiek’ van Noord-Brabant. Ze wil snel met haar Brabantse collega’s om tafel. Ze gelooft overigens niet dat de Zeeuwse woningbouw eronder gaat lijden. De verlaging van de snelheid op de A58 heeft daarvoor al voldoende stikstofruimte gecreëerd.

  1. Coronacrisis slaat toe als een neutronenbom in Walcherse kustplaatsen

    Coronacri­sis slaat toe als een neutronen­bom in Walcherse kustplaat­sen

    DOMBURG - Zeker tien procent van de bedrijven aan de Walcherse kust die actief zijn in de horeca en detailhandel is voor het einde van dit jaar failliet. Dat is de verwachting van Frans Provoost van accountantskantoor WEA Zuidwest en Hans Rijkse van Rijkse accountants & adviseurs. Rijkse denkt zelfs aan tien tot vijftien procent. Ze wijzen er wel op dat bij een tweede corona-uitbraak die inschatting waardeloos is. ,,Want dan wordt het echt een bloedbad.”