Gert Jan van Hiel met zijn overschot aan sap.
Volledig scherm
Gert Jan van Hiel met zijn overschot aan sap. © Johan Van Der Heijden

Coronanieuws samengevat: dit gebeurde er zaterdag in Zeeland

VLISSINGEN - Elke dag is er weer zo veel te melden over het coronavirus in Zeeland, dat u al snel het overzicht kunt kwijtraken. Daarom zetten wij de feiten en achtergronden even overzichtelijk voor u op een rij. Dit is wat we zaterdag hebben te melden.

• Zeeuwse ondernemers die streekproducten maken hebben veel last van het coronavirus. Nu de horeca gesloten is, blijven veel producenten zitten met een overschot aan producten. 

* De GGD Zeeland meldt dat er twee personen zijn overleden die besmet waren met het coronavirus. Dat brengt het totaal aantal Zeeuwse sterfgevallen op 8

• Vrijdagavond heeft de Veiligheidsregio Zeeland besloten dat strandslaaphuisjes niet mogen worden opgebouwd. Dit is om te voorkomen dat er nog toeristen zullen overnachten in Zeeland. Seizoensarbeiders mogen nog wel verblijven in een vakantiewoning, hotel of caravan.

•  Zeeuwse recreatieondernemers vrezen grote financiële gevolgen door het coronavirus. Vanwege het verbod op alle toeristische overnachtingen, dat maandag ingaat, zouden veel exploitanten in de problemen kunnen komen.

•  Het Europees kampioenschap beachvolleybal, dat zou plaatsvinden van 3 tot en met 7 juni in Vlissingen, is verplaatst naar begin september. De Nederlandse volleybalbond en de Europese  bond hebben dit samen besloten.

• Als gevolg van de maatregelen van Veiligheidsregio Zeeland, moet Roompot 26 parken in Zeeland sluiten. Het bedrijf had deze week zelf al besloten dat de kampeerplaatsen dicht zouden zijn tot 1 juni.

Zeeuwse badplaatsen zijn veranderd in spooksteden. Afgelopen weken ging het al hard met annuleringen vanwege het coronavirus, maar de Veiligheidsregio gaf gisteren de genadeklap. Toerisme is vanaf maandag verboden.

• Het kantoor van ING in Zierikzee sluit komende vrijdag haar deuren. De ABN Amro sloot eerder al een vestiging in Zierikzee. 

• Zeeuwse gemeenten hadden zaterdag een gezamenlijk callcenter ingericht om vragen te beantwoorden over de coronamaatregelen omtrent het toerisme. Het center ontving meer dan 200 telefoontjes en wel 250 e-mails.

In deze video legt Jan Lonink, burgemeester van Terneuzen en voorzitter van Veiligheidsregio Zeeland, uit waarom toeristen voorlopig niet mogen overnachten in Zeeland:

  1. Voor de laatste keer kijken bij de befaamde discotheek ‘de Hooizolder’
    PREMIUM
    VIDEO

    Voor de laatste keer kijken bij de befaamde discotheek ‘de Hooizolder’

    WESTKAPELLE - Op veertienjarige leeftijd danste Jozien Boot (61) op muziek van The Hollies, Bee Gees en Rolling Stones in De Hooizolder. Ze heeft goede herinneringen aan die tijd. Donderdagochtend kwam ze nog even kijken naar de plek waar ze samen met vrienden en vriendinnen uit Westkapelle zo’n leuke tijd had. ,,Feitelijk was ik toen te jong want je mocht pas als zestienjarige naar deze disco”, herinnert zich nog goed. Maar binnen komen was geen punt. ,,Dat lukte wel.” Ze wijst naar een hoek van de disco waar ze samen met haar vrienden altijd was te vinden. ,,Ik was nieuwsgierig wat hier gebeurde. Ik woonde hier vlakbij en wilde hier ook dansen.”