Coronafeestjes en vandalisme in Zeeuwse bossen. ‘Dit kan absoluut niet’

VIDEOVEERE - De Zeeuwse natuurgebieden en bossen worden sinds het uitbreken van de coronacrisis geteisterd door vandalisme. Boa’s hebben de afgelopen weken in samenwerking met de politie al tientallen boetes uitgedeeld voor vernielingen, coronafeestjes, loslopende honden en illegale kampvuren.

,,Er vinden allerlei dingen plaats op dit moment die absoluut niet kunnen”, zegt boswachter Karel Leeftink van Staatsbosbeheer. ,, ,,Borden verdwijnen, slagbomen worden gesloopt, mensen gaan met crossmotoren of brommertjes het terrein op, quads, puinhopen van blikken bier en barbecues. Het is veel erger dan normaal.”

Ook bij de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Natuurtoezicht (KNVvN) komen veel meldingen binnen van illegale races met crossmotoren in de natuurgebieden. Boetes kunnen oplopen tot 500 euro.

Op natuurkampeerterrein Het Veerse Gat wordt veel vandalisme gepleegd.
Volledig scherm
Op natuurkampeerterrein Het Veerse Gat wordt veel vandalisme gepleegd. © Boaz Timmermans/Fos Fotografie

Doordat het veel drukker is in de natuur komen er ook meer klachten over overlast en vandalisme binnen. ,,Er zijn meer ogen en oren op de terreinen. Daardoor wordt overlast sneller opgemerkt en wordt dat bij ons gemeld. We maken ons zorgen over nieuwe groepen die de natuur inkomen, maar kennelijk niet weten hoe zich te gedragen”, zegt Leeftink.

Staatsbosbeheer roept bezoekers op zich aan de regels te houden. ,,Die hebben we niet voor niets. Kom gerust de natuur in, maar gedraag je. Het voordeel is dat er nu weinig toeristen zijn, dus de Zeeuwen hebben Zeeland  nu voor zichzelf maar maak er geen misbruik van. Blijf ook op de paden, we zitten immers midden in het broedseizoen.”

Alle overtredingen in de natuurgebieden worden door de boa's momenteel bijgehouden. De lijst wordt met de dag langer. Ook bij de misdaadlijn Meld Misdaad Anoniem komen sinds de uitbraak van corona in Nederland veel meer meldingen binnen. 

In de PZC van zaterdag een uitgebreide reportage over vandalisme in de Zeeuwse natuur.

De uitkijktoren bij Vrouwenpolder werd vorige maand vernield.
Volledig scherm
De uitkijktoren bij Vrouwenpolder werd vorige maand vernield. © Dirk Jan Gjeltema
  1. Voor de laatste keer kijken bij de befaamde discotheek ‘de Hooizolder’
    PREMIUM
    VIDEO

    Voor de laatste keer kijken bij de befaamde discotheek ‘de Hooizolder’

    WESTKAPELLE - Op veertienjarige leeftijd danste Jozien Boot (61) op muziek van The Hollies, Bee Gees en Rolling Stones in De Hooizolder. Ze heeft goede herinneringen aan die tijd. Donderdagochtend kwam ze nog even kijken naar de plek waar ze samen met vrienden en vriendinnen uit Westkapelle zo’n leuke tijd had. ,,Feitelijk was ik toen te jong want je mocht pas als zestienjarige naar deze disco”, herinnert zich nog goed. Maar binnen komen was geen punt. ,,Dat lukte wel.” Ze wijst naar een hoek van de disco waar ze samen met haar vrienden altijd was te vinden. ,,Ik was nieuwsgierig wat hier gebeurde. Ik woonde hier vlakbij en wilde hier ook dansen.”