Volledig scherm
Cor de Jonge tekent al sinds 1989 cartoons voor de PZC. In 2014 was er ter gelegenheid van zijn 25-jarig jubileum een expositie in De Drvkkery in Middelburg. © Lex de Meester

Cor de Jonge verdient Zeeuwse prijs voor vrijheid van meningsuiting met cartoons PZC

MIDDELBURG - Cor de Jonge heeft de Zeeuwse award voor vrijheid van meningsuiting ontvangen voor zijn wekelijkse cartoons in de PZC. De prijs is woensdag uitgereikt in het stadhuis in Middelburg door de organisatie Lokale Vier Vrijheden.

De jury kende Cor de Jonge die prijs toe omdat hij al bijna 30 jaar bovenop het Zeeuwse nieuws zit met spotprenten die kritisch zijn maar altijd met een kwinkslag. Bovendien worden hij en de PZC regelmatig aangesproken en soms zelfs aangevallen op de cartoons, dus ook op regionale schaal kan een cartoon heftige reacties losmaken, constateert de jury.

'Bijzondere moed'

Bij de award voor vrijwaring van angst viel het de jury op hoeveel mensen en organisaties zich inzetten voor vluchtelingen. Daarom is gekeken naar de context waarin de genomineerden werken en dan viel op dat in Zeeuws-Vlaanderen geen AZC is maar asielzoekers verspreid wonen. Dat maakt het extra moeilijk voor vrijwilligers om gemotiveerd te blijven. Bovendien zijn omwonenden er aanvankelijk ook niet altijd positief geweest. Volgens de jury getuigt de Stichting Kerk en Vluchteling Zeeuwsch-Vlaanderen derhalve van bijzondere moed en kende haar deze onderscheiding toe.

De prijs voor vrijheid van godsdienst ging naar dominee Leuny de Kam en de Doopsgezinde Kerk Walcheren. Zij slagen er op bijzondere wijze in om andere geluiden naar binnen te vragen, aldus de jury. Ook leggen zij verbindingen met cultuur, politiek en natuur, bijvoorbeeld met diensten en lezingen rond kunst of in het Zeeuws Museum.

Gratis groenten

Stichting Gemeenschapstuin CitySeeds Middelburg ontving de prijs voor vrijwaring van gebrek. Die verbouwt groenten en deelt die gratis uit aan mensen in armoede. De jury koos voor dit project omdat het in de huidige participatiesamenleving prikkelend werkt, mensen activeert om aan de slag te gaan, sociaal contact tot stand brengt en wat steun verdient.

Een greep uit het werk van de Cor de Jonge:

Volledig scherm
Over het failliet van erotisch postorderbedrijf Pabo. © Cor de Jonge
Volledig scherm
Over de kritiek op figuren uit het Nederlandse verleden. © Cor de Jonge
Volledig scherm
Over flinke wind en stakende buschauffeurs. © Cor de Jonge
Volledig scherm
Over de ruzie om een merkwaardig verbouwd pand in Terneuzen. © Cor de Jonge
Volledig scherm
Over de verhuizing van de marinierskazerne naar Vlissingen. © Cor de Jonge
Volledig scherm
Over het openbaar vervoer in Zeeland. © Cor de Jonge
Volledig scherm
Over aantijgingen dat Karla Peijs een alternatief voor het ontpolderen van de Hedwigepolder onder het tapijt geveegd zou hebben. © Cor de Jonge
Volledig scherm
Over de verstrekking van jodiumpillen voor het geval van een kernramp in Borssele. © Cor de Jonge
Volledig scherm
Over Turkije, maar ook over zijn eigen werk. © Cor de Jonge
Volledig scherm
Over een dubieuze strafschopserie tussen Hoek en Lisse, die daarom over moest. © Cor de Jonge
Volledig scherm
Over de kritiek op de Veiligheidsregio Zeeland. © Cor de Jonge
Volledig scherm
Over vertraging door wegwerkzaamheden. © Cor de Jonge
PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement