Volledig scherm
Archieffoto: containerkade in de haven van Antwerpen © Camile Schelstraete

Containerterminals Antwerpen 's nachts open om filedruk te verminderen

ANTWERPEN - De containerterminals op de rechter Scheldoever in de Antwerpse haven zijn vanaf maandag 3 juni ook ‘s nachts open. Met nachtlogistiek probeert Antwerpen de files in de havenstad terug te dringen.

Op weekdagen werken de Europa- en Noordzee-terminal van PSA dan het klokje rond. Verder opent het depot voor lege containers van MedRepair een uur vroeger dan normaal. Dat was 6.00 uur 's ochtends, maar wordt 5.00 uur. Beide initiatieven zijn tot stand gekomen door een brede, structurele samenwerking van verschillende partners in de havens. Naast Havenbedrijf Antwerpen zijn dat Alfaport Voka, de terminals, vertegenwoordigers uit de transportsector, expediteurs, verladers en beroepsverenigingen. Samen willen ze het wegverkeer efficiënter maken door vervoersstromen beter te spreiden.  Overigens zijn er al terminals die ‘s nachts open zijn. MPET en Antwerp Gateway terminals op de Linkeroever bieden deze service al sinds maart 2017 aan. 

PSA Antwerp en MedRepair willen tegemoet komen aan de vraag van de transportsector, die tijd verliest door de filevorming in en rond Antwerpen. Doel is op termijn de voltallige logistieke keten in Vlaanderen bij dit initiatief te betrekken. Stephan Vanfraechem, directeur van Alfaport-Voka: ,,Nu bieden terminals en depots in de haven een alternatief voor de files overdag. Dit werkt natuurlijk enkel als iedereen mee in het bad springt, ook de magazijnen en de productiecentra in het achterland.”

Het havenbedrijf is al langer bezig om het vervoer beter te spreiden. Naast een efficiënter wegvervoer zet het ook in op meer transport via de binnenvaart en het spoor.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement