Containerschip Valdivia vaart recht op Vlissingse badstrand af, stranding ternauwernood voorkomen

Video / update 8.00 uurEen opmerkelijk tafereel, donderdagmiddag pal voor het Vlissingse Badstrand op de Westerschelde. Containerschip Valdivia leek daar recht op het strand af te stevenen, maar gooide net op tijd het roer om en voer vervolgens dicht langs het strand verder.

Het tafereel werd vastgelegd op video en de beelden gingen viral op Facebook. Het is niet duidelijk wat er is misgegaan aan boord, maar de stuurman kon net op tijd ingrijpen. Duidelijk was dat het schip buiten de vaargeul was geraakt.

Volgens Eric Adan, die bij Rijkswaterstaat over het scheepvaartverkeer over de Westerschelde gaat, was het schip bestemd voor de Steenbank om daar haar loods af te zetten. ,,Men heeft vrij laat besloten om via de Sardijngeul en het Oostgat te gaan in plaats van Westrond. Door de volle ebstroom werd dat een moeilijke manoeuvre waarbij het schip in de Sardijngeul buiten de boeienlijn kwam en zodoende dichter bij het strand dan normaal. Het schip heeft haar reis kunnen voortzetten. Het voorval zal in de Commissie Nautische Veiligheid Scheldegebied worden geëvalueerd.”

Het schip was om 15.49 uur vertrokken uit de haven van Antwerpen en heeft Helsinki als eindbestemming. 

Flinke golfslag

De charme van het Badstrand is dat bezoekers er gratis uitzicht op passerende schepen bij krijgen, maar dat zorgt soms ook voor problemen. Dicht langs het strand varende schepen kunnen flinke golfslag veroorzaken, waardoor badgasten worden verrast door grote hoeveelheden water die ineens het strand opkomen.

Klik op de video  om het volledige beeld te kunnen bekijken. 

Het containerschip weet net op tijd bij te sturen
Volledig scherm
Het containerschip weet net op tijd bij te sturen © Still uit video
  1. Inger zag na maanden gehandicapte Rosan weer: ‘Ik moest mijn eigen dochter ontlopen’
    PREMIUM
    video

    Inger zag na maanden gehandicap­te Rosan weer: ‘Ik moest mijn eigen dochter ontlopen’

    HEINKENSZAND - Dan lacht ze, dan weer huilt ze, dan wordt ze 's nachts wakker en schreeuwt om mama en papa. Rosan Ouwerkerk uit Heinkenszand is 27 jaar maar heeft het ontwikkelingsniveau van een peuter en kan niet praten. Leg dan maar eens uit waarom papa en mama al maanden niet meer op bezoek mogen komen vanwege een sluimerend virus dat rondwaart in de samenleving. ,,Ik moest de tas met ijsthee en chips voor haar aan het hek hangen, want ze mocht ons echt niet zien", vertelt moeder Inger.