Containerschip CSCL Jupiter vastgelopen op Westerschelde

videoBATH - Ter hoogte van Bath in de Westerschelde is maandag het containerschip CSCL Jupiter vastgelopen. Het schip blijft zeker tot 20.00 uur zo liggen.

Het schip strandde rond 08.30 uur. Er zouden twee loodsen aan boord zijn. Diverse sleepboten kwamen ter plaatse en maakten vast aan de CSCL Jupiter. Onder meer de Union 8, de Fairplay-27 en de Fairplay III waren aanwezig. 

Volgens Annick Dirkx van het Havenbedrijf Antwerpen gaat het om een technische fout. "Er is een probleem opgetreden ter hoogte van de machinekamer", zegt zij tegenover VTM Nieuws. Omdat het een rustige dag is, is 'slechts' een tiental schepen beïnvloed door dit ongeluk. Toch zouden de (financiële) gevolgen enorm zijn voor het havenbedrijf in Antwerpen, meldt VTM Nieuws

De tekst gaat door onder de foto

Er was geen zichtbare schade aan het schip. Aan boord van het schip staan meerdere containers met lading. Deze lading levert volgens de Veiligheidsregio geen gevaar op voor de omgeving. Het scheepvaartverkeer ter hoogte van Bath werd stilgelegd. Het vastgelopen schip trok veel bekijks aan wal. De politie is 's middags ter plekke gekomen om toeschouwers weg te houden bij het schip.

Volledig scherm
De politie houdt toeschouwers weg bij het schip © Theo Giele

Afgaand tij

Een poging het schip los te trekken is volgens Edwin de Feijter van Rijkswaterstaat nog niet gedaan, in verband met het afgaande tij. Het vastgelopen schip komt langzaam droog te liggen. Rond 15.00 uur is het laagwater. "We houden de situatie nauwlettend in de gaten." 

Het containerschip wordt vanavond pas losgetrokken: "Rond 20.00 uur kunnen we pas wat ondernemen." De kans dat het schip voordien omvalt acht de Feijter klein. Wel zal het schip dieper in het slik komen te liggen.

Overlast

Binnenvaartschepen en pleziervaartuigen konden rond 11.50 uur via de andere vaargeul, de Schaar van de Noord, in het gebied doorvaren. 

Zeevaartschepen met een lengte tot 200 meter konden vanaf 14.00 uur onder begeleiding passeren. Volgens de Veiligheidsregio lag het schip toen stabiel. De bergingsoperatie start naar verwachting rond 20.00 uur.

Rond 15.15 uur heeft de politie een drone boven het vastgelopen schip gesignaleerd, dit is verboden meldt de Veiligheidsregio. Ook parkeren er veel kijkers in het dorp Bath, zo veel dat het verkeer daar vastloopt. De Veiligheidsregio roept kijkers op niet in het dorp te parkeren maar wel op de Grensweg.

De CSCL Jupiter was onderweg van Antwerpen naar Hamburg. Het onder de vlag van Hong Kong varende schip is gebouwd in 2011, is 366 meter lang, 51 meter breed en heeft een laadvermogen van ruim 155.000 ton. Het schip heeft volgens Marinetraffic een diepgang van 13,7 meter.

Volledig scherm
Het verkeer in Bath loopt vast © Harmen van der Werf
Volledig scherm
Containerschip CSCL Jupiter is vastgelopen bij Bath © Theo Giele
Volledig scherm
Sleepboten houden de CSCL Jupiter stabiel © Theo Giele
Volledig scherm
Containerschip CSCL Jupiter rond 12.45 uur © Theo Giele
Volledig scherm
Containerschip CSCL Jupiter vastgelopen op Westerschelde © Theo Giele
Volledig scherm
© Theo Giele
Volledig scherm
© Theo Giele
Volledig scherm
© Theo Giele
Volledig scherm
De CSCL Jupiter © Wikimedia
Volledig scherm
© Theo Giele
PZC nieuwsapp, download nu!
Klik hier voor iOS of hier voor Android!