Volledig scherm
Bij Thermphos hingen in 2012 de vlaggen halfstok na het uitspreken van het faillissement. © Ruben Oreel

‘Concurrent Thermphos ging niet in de fout’

DEN HAAG - Kazphospate, de concurrent van het failliete Thermphos, mocht zelf de prijzen voor fosfor bepalen, heeft het gerechtshof in Den Bosch bepaald. Het bedrijf uit Kazachstan heeft daarmee het hoger beroep tegen een uitspraak van de rechtbank in Middelburg gewonnen.

De rechtbank stelde de curatoren van de in 2012 failliet gegane Zeeuwse fosforfabrikant drie jaar geleden nog in het gelijk. Kazphosphate werd verweten tegen de regels in fosfor tegen dumpprijzen in Europa te verkopen. Van een eerlijke concurrentie was daardoor geen sprake. De spotgoedkope fosfor uit Kazachstan bracht Thermphos, de laatste fosforfabriek van Europa, de nekslag toe. In 2012 ging Thermphos failliet. Zeshonderd medewerkers (vast en inleenkrachten) raakten hun baan kwijt. Ook werd Zeeland opgezadeld met een dure sanering van de fosforfabriek. 

De curatoren van Thermphos spanden een rechtszaak aan tegen de praktijken van Kazphosphate. De rechtbank Zeeland-West-Brabant stelde hen  in het gelijk. De curatoren zagen de uitspraak als basis voor het claimen van een schadevergoeding door Kazphosphate te betalen. 

Het bedrijf uit Kazachtstan tekende beroep aan tegen de uitspraak van rechtbank. Met succes. Volgens het gerechtshof lagen de prijzen die Kazphosphate weliswaar beneden de normale waarde van fosfor, maar niet beneden de productiekosten die de Kazakken maakten. Ook was er volgens het gerechtshof geen sprake van een economische machtspositie, ,,Dat betekent dat het Kazphosphate in beginsel vrijstond om de prijzen te hanteren die ze gehanteerd heeft”, aldus het gerechtshof.