Commissaris van de koning Han Polman uitte zijn woede over de handelswijze van Defensie vrijdag tijdens een persconferentie in Middelburg.
Volledig scherm
Commissaris van de koning Han Polman uitte zijn woede over de handelswijze van Defensie vrijdag tijdens een persconferentie in Middelburg. © Dirk Jan Gjeltema

Commissaris Polman waarschuwde premier Rutte meermaals: ‘Let op, je pleegt contractbreuk’

VIDEOMIDDELBURG - Commissaris van de koning Han Polman heeft vorige week tot twee maal toe premier Mark Rutte gewaarschuwd voor de gang van zaken rond de marinierskazerne. Hij zei dit in het tv-programma Buitenhof. Polman had de premier benaderd nadat Zeeuwse bestuurders dinsdagavond verder overleg met staatssecretaris Barbara Visser af hadden gebroken.

,,We hebben na dinsdag twee keer contact gehad met Rutte en andere bewindslieden die hierbij betrokken zijn. Ik heb gezegd: ‘Let op, je pleegt contractbreuk'.” 

Tekst gaat verder onder video

Polman zei de premier ook gewezen te hebben op de afspraken, ook met de voorgaande kabinetten-Rutte, over versterkende maatregelen voor Zeeland. De commissaris wees op de imagoschade voor zowel Zeeland als sterke provincie als voor het kabinet als betrouwbare partner voor de regio's. 

Polman zat in Buitenhof omdat vrijdag het kabinet besloot de mariniers niet naar Vlissingen te verplaatsen. Binnen het kabinet is nu de minister van Binnenlandse Zaken aangewezen als coördinator om de kwestie af te handelen. Het kabinet wil een ‘speciale gezant’ aanstellen om met Zeeland te overleggen welke maatregelen nodig zijn om het mislopen van de marinierskazerne goed te maken. Voordat deze adviseur aan het werk gaat wil Polman eerst een gesprek met het kabinet. 

Vrijdag bleek dat in juli al de resultaten lagen van onderzoeken naar andere locaties voor de kazerne. In de maanden daarna ontkende de staatssecretaris tegenover Zeeland dat er naar andere plekken werd gekeken. ,,Het is gewoon bedriegen”, aldus Polman. 

Staatssecretaris Visser zei  vrijdag ‘dat er geen enkel goed moment is om het dilemma te delen'. Polman in Buitenhof: ,,Dat is natuurlijk onzin.”

  1. Genezen ic-patiënt: ‘Drie dagen geleden kreeg ik weer zin in het leven’
    PREMIUM

    Genezen ic-pa­tiënt: ‘Drie dagen geleden kreeg ik weer zin in het leven’

    MIDDELBURG - De kwetsbaarheid van de mens, is een thema dat de Middelburgse kunstschilder Jos Pielage (1951) tot uitdrukking brengt in zijn werk. ,,Hoe fragiel het menselijk leven is en hoe geluk of pech afhangt van factoren die buiten ons liggen, maar vaak alles bepalen”, meldt hij op zijn website. Hij ondervond die kwetsbaarheid letterlijk aan den lijve, toen hij besmet raakte met het coronavirus. Hij belandde op de intensive careafdeling van ziekenhuis Adrz in Goes. Donderdag rond het middaguur mocht hij als eerste genezen IC-patiënt naar huis.