Volledig scherm
CineCity verenigt steeds meer functies, met als opvallendste toevoeging vorig jaar CCXL Theater, waardoor ook voorstellingen en concerten worden geprogrammeerd. Inzet: Ad Westrate

'CineCity is al lang geen gewone bioscoop meer'

VLISSINGEN - De bibliotheek in de Vlissingse bioscoop is klaar als in september Film by the Sea begint, verzekert CineCity-eigenaar Ad Weststrate. ,,We zijn al een heel eind in de voorbereiding. Nu er een 'final go' is, kunnen we de mouwen opstropen om er de mooiste bibliotheek van de wereld van te maken."

Woensdag werd bekend dat de gemeente de bibliotheek wil overdragen aan ZB Planbureau en Bibliotheek van Zeeland. Aanleiding is de ingrijpende bezuiniging. In 2014 besloot Vlissingen de jaarlijkse bijdrage aan de bibliotheek met twee derde terug te brengen: van bijna 1,7 miljoen euro naar nog geen zes ton.

Het pand in de Spuistraat wordt verkocht. In plaats daarvan gaat de ZB een kleinere bibliotheek in CineCity realiseren. ,,Ik ben heel blij met deze ontwikkeling", zegt Weststrate. ,,Ik zie een duidelijke toegevoegde waarde voor zowel de bibliotheek als de bioscoop. Het versterkt elkaar."

Volgende stap

CineCity verenigt steeds meer functies, met als opvallendste toevoeging vorig jaar CCXL Theater, waardoor ook voorstellingen en concerten worden geprogrammeerd. ,,Dat is door iedereen omarmd", zegt Weststrate. ,,Het is al lang geen gewone bioscoop meer. We spreken nu met mensen uit de gezondheidszorg. Dat zou wel eens de volgende stap kunnen zijn."

De bibliotheek komt aan de linkerkant van het pand, daar waar Film by the Sea vroeger haar kantoor had. ,,Het is een prima locatie en met een eigen ingang", zegt ZB-directeur Perry Moree. ,,Fysiek wordt het wel een stuk kleinere bibliotheek. Dat kan ook niet anders, omdat maar een derde van het budget overblijft." De insteek is ruime openingstijden, wat Weststrate betreft zeven dagen per week.

De combinatie met CineCity kan de bibliotheek versterken, verwacht Moree. ,,We realiseren ons wel dat bioscooppubliek niet per se bibliotheekpubliek is. Onze uitdaging is de mensen zo te verleiden, dat ze ook de linkerkant van CineCity bezoeken." Zeker bij activiteiten en evenementen zal samenwerking met de bioscoop worden gezocht.

Beste oplossing

Kees Hamann, directeur van de Vlissingse bibliotheek, ziet de overname door de ZB als de beste oplossing onder de huidige omstandigheden. ,,De bezuiniging is dermate omvangrijk, dat je bij een zelfstandige voortzetting heel kwetsbaar wordt. Onze insteek is een zo goed mogelijke dienstverlening voor de Vlissingers overeind te houden."

Film by the Sea-directeur Leo Hannewijk juicht de komst van de bibliotheek toe. Die past in de opzet van het festival, dat boekverfilmingen centraal stelt. De boeken- en filmwereld komen steeds nader tot elkaar, constateert hij. ,,Wij werken momenteel samen met CPNB en de Koninklijke Bibliotheek aan een plan om film en boek met elkaar te verbinden in tal van plaatsen in ons land. Dat gebeurt in samenwerking met boekhandels en bibliotheken."

De Vlissingse bibliotheek is nu onder één dak gehuisvest met boekhandel 't Spui. Wat het vertrek van de bibliotheek voor de winkel betekent, is nog onduidelijk. ,,Daar zijn we nog niet uit", zegt mede-eigenaar Eric Gutteling, ,,Dat hangt af van wat er met het gebouw gaat gebeuren." Meeverhuizen naar CineCity sluit hij niet uit. ,,Als de kans zich voordoet, zullen we absoluut in gesprek gaan."