Volledig scherm
© StockPZC

CDA vraagt opheldering over schrappen huurderskorting

DEN HAAG - Het CDA in de Tweede Kamer snapt er niets van dat woningcorporatie Zeeuwland in Zierikzee haar huurders geen eenmalige korting van 170 euro mag geven. Ze vindt het juist 'in de geest van de nieuwe Woningwet'.

Volledig scherm
Joba van den Berg. © Anp/Lex van Lieshout

De Kamerleden Erik Ronnes en Joba van den Berg hebben opheldering gevraagd aan demissionair-minister Ronald Plasterk (PvdA, Wonen en Rijksdienst). Ze willen dat hij met de Autoriteit Woningcorporaties om de tafel gaat zitten om een oplossing te zoeken.

De Autoriteit Woningcorporaties heeft Zeeuwland verboden om eenmalig 170 euro korting te geven aan haar huurders. De korting komt voort uit de fusie tussen de corporaties Zeeuwland en Woonburg. Met die fusie wordt jaarlijks een miljoen euro bespaard. Dat miljoen wordt aan de huurders uitgekeerd. Na dit jaar wordt het voordeel gebruikt om woonlasten indirect te verlagen bijvoorbeeld door isolatiemaatregelen. 

In de geest

Volledig scherm
© ANP

Het CDA vindt het juist 'in de geest van de nieuwe Woningwet om samen met huurders en gemeente afspraken te maken over wat te doen met besparingen'. Ze vindt dat het dus ook kan betekenen dat het voordeel op korte termijn verrekend wordt met de huren van huurders. Het CDA vraagt hoe de minister daar tegenaan kijkt. Als de minister het met de Autoriteit Woningcorporaties eens is, dan wil het CDA van hem weten hoe een huurkorting wel op korte termijn bij huurders terecht kan komen.

Verder vragen de christen-democraten aan Plasterk of hij met de Autoriteit Woningcorporaties in gesprek wil gaan om te zien of de huurkorting alsnog op korte termijn verstrekt kan worden aan de huurders. Ze willen dat hij ervoor zorgt dat corporaties als Zeeuwland 'zich niet bezig hoeven te houden met dergelijke doorgeslagen regels en gewoon weer hun tijd kunnen besteden aan het betaalbaar huisvesten van mensen'.